Prosedur Bagi Memiliki / Menggunakan Moto Singapura.

Page 2 of 3 Previous  1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Go down

Moto singapure

Post  ogy_hpower on Mon Feb 11, 2008 8:35 am

Selamat buat semua, saya baru jek joint forum ni..
Takde lah pakai motor lagi.. tapi tengah mencari,
ade agent ke untuk motot singapure ni kat area jb?

ogy_hpower

Number of posts : 6
Registration date : 2008-02-11

View user profile

Back to top Go down

Re: Prosedur Bagi Memiliki / Menggunakan Moto Singapura.

Post  ~MI~ on Mon Feb 11, 2008 11:31 am

Ni ada satu motor SG...

http://www.singaporebikes.com/forums/showthread.php?t=177052

Macam sapa punya eekkk??? scratch


Tapi kena la make sure tahu pasal COE, roadtax, inspection dan insurance dulu.
Selalunya motor kalo murah cam ni COE dah nak kena renew sendiri.

~MI~

Number of posts : 205
Age : 35
Location : Permas Jaya
Registration date : 2008-01-11

View user profile

Back to top Go down

Re: Prosedur Bagi Memiliki / Menggunakan Moto Singapura.

Post  scid on Mon Feb 11, 2008 2:00 pm

errrrr....ader member haku tanyer kalo nak beli moto sing lesen kene ader B full sajer ker atau international lesen sbb ader member dier bwk moto sin kene tahan ngan jpj dier ckp naper takder internasional lesen sbb setau aku kalo dah bwk kat malaysia mane kene pakai lesen antarabangsa bounce bounce bounce bounce

scid

Number of posts : 431
Age : 32
Location : Skudai, Johor ~ Gopeng, Perak
Registration date : 2008-01-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Prosedur Bagi Memiliki / Menggunakan Moto Singapura.

Post  Armanzie on Wed Mar 19, 2008 3:03 pm

apelah korang ni..pasal bende ni pun nak kecoh..baik korang buat edisi terjah mcm mana naza bleh dpt ap byk2 bawak masuk superbike ke msia..lagi ade untung kalo kite dpt gak ini lubang... dato rafidah dah tak jadi menteri perdangangan antarabangsa sbb dia konco2 mahathir..paklah xnak pilih dia..skrg diganti muhyidin yasin..dia kan org johor...sape2 kat sini ade bau2 bacang ngan muhyidin yasin jom korek lubang sama2 mcm mana nak dpt ap..kite share bisnes kalahkan naza...naza tu punyelah byk main songlap..cume kite je yg x tau... Twisted Evil

penang jatuh pd DAP pun sbb byk bikers sana ngundi DAP geram dgn kastam sana yg rampas motor2 siam...huhu What a Face ..ni luahan bikers penang yg aku dgr2 lah alien

Armanzie

Number of posts : 24
Age : 43
Location : JB
Registration date : 2008-03-19

View user profile

Back to top Go down

Re: Prosedur Bagi Memiliki / Menggunakan Moto Singapura.

Post  Armanzie on Thu Mar 27, 2008 1:35 pm

ecik wrote:
art zxr wrote:Nak buat koleksi.
Honda Valkrie Rune VRX1800 tu utk pasaran USA shj. Itu pun 250 unit jekk. Kena cari kat sana la. Bawak sediakan $200K-300K sekali.
Tak salah arwah Datuk Norazmin yg meninggal dlm kemalangan ZX14 dgn Honda Accord ada moto ni.
1832cc, 6 cylinder, Efi.

For info, this bike available in Msia, brought in by Naza Kg Baru. Sharing the same engine as the Goldwing.

laju x motor ni?? Shocked

Armanzie

Number of posts : 24
Age : 43
Location : JB
Registration date : 2008-03-19

View user profile

Back to top Go down

Re: Prosedur Bagi Memiliki / Menggunakan Moto Singapura.

Post  barrenwizard on Thu Mar 27, 2008 1:46 pm

The place where I'm working has that model. Its very space-like looking. But not for sale. Limited Edition only.

One more thing guys, I've been told if you are having a Singapore bike but without a Singapore license, the insurance will not cover you but the case for Ecik and Ronan is in the opposite. Ronan, could you please in anyway scan a copy of your insurance, make sure to erase any personal details before doing that.

_________________

"MAN IS A PUPIL, PAIN IS HIS TEACHER"

barrenwizard

Number of posts : 263
Age : 29
Location : Johor Bahru, Johor
Registration date : 2008-01-09

View user profile http://www.friendster.com/barrenwizard

Back to top Go down

Re: Prosedur Bagi Memiliki / Menggunakan Moto Singapura.

Post  ronan on Fri Mar 28, 2008 10:29 am

barrenwizard wrote:I've been told if you are having a Singapore bike but without a Singapore license, the insurance will not cover you

ko ni gatal la... aku baru je detele dari hp aku gambar policy aku. ari tu aku amik masa dorang kata benda yg sama. nnt aku amik lg & post...

p/s: good to have this kind of conversation... can clear doubts among us...

_________________

ronan

Number of posts : 371
Age : 42
Location : JB
Registration date : 2008-01-09

View user profile

Back to top Go down

Re: Prosedur Bagi Memiliki / Menggunakan Moto Singapura.

Post  barrenwizard on Fri Mar 28, 2008 5:59 pm

Yea, once its all right, I'll just clean up this Topic and lock it up for any more doubts. Deal?

_________________

"MAN IS A PUPIL, PAIN IS HIS TEACHER"

barrenwizard

Number of posts : 263
Age : 29
Location : Johor Bahru, Johor
Registration date : 2008-01-09

View user profile http://www.friendster.com/barrenwizard

Back to top Go down

Re: Prosedur Bagi Memiliki / Menggunakan Moto Singapura.

Post  pistole on Fri Mar 28, 2008 8:30 pm

.

- please do.

.

pistole

Number of posts : 95
Registration date : 2008-01-09

View user profile

Back to top Go down

Re: Prosedur Bagi Memiliki / Menggunakan Moto Singapura.

Post  zul_cbr on Fri Mar 28, 2008 8:53 pm

salam.

guys, anyone know about "laid-off" term for SG bike?

zul_cbr

Number of posts : 642
Age : 28
Location : JB-Ayer Keroh,Melaka
Registration date : 2008-01-09

View user profile http://profiles.friendster.com/mzul

Back to top Go down

Re: Prosedur Bagi Memiliki / Menggunakan Moto Singapura.

Post  barrenwizard on Fri Mar 28, 2008 9:08 pm

Its "LAY UP".

_________________

"MAN IS A PUPIL, PAIN IS HIS TEACHER"

barrenwizard

Number of posts : 263
Age : 29
Location : Johor Bahru, Johor
Registration date : 2008-01-09

View user profile http://www.friendster.com/barrenwizard

Back to top Go down

Re: Prosedur Bagi Memiliki / Menggunakan Moto Singapura.

Post  ronan on Sat Mar 29, 2008 11:09 am

as per request..





p/s: of course i edited my full name... ehhehehehe.... kalau x puas ati, nnt tengok sendiri & compare nama dgn IC aku la... senang. Barren, dont forget to delete this post..

_________________

ronan

Number of posts : 371
Age : 42
Location : JB
Registration date : 2008-01-09

View user profile

Back to top Go down

Re: Prosedur Bagi Memiliki / Menggunakan Moto Singapura.

Post  ronan on Sat Mar 29, 2008 11:16 am

zul, lay up tu maknenye takde valid ins & rdtax. motor tak bole ada on the road.

kadang2 motor kita rosak & takleh jalan.. & since ins & rdtax mahal, they allow us to "lay up" the bike with only SGD10.00 per year paid to LTA. tapi hanya utk 1 tahun or 2 tahun max sahaja. kalau tak renew rdtax & insurans pastu, kena bayar fine (mahal... sbb aku rasa dorang kira ikut hari woo..).

itu hanya untuk ins & rdtax sahaja. bukan utk COE. klu COE yg expire, mesti renew jugak. kalau tak renew, LTA cari. kalau tak dapat, waran tangkap akan dikeluarkan kepada owner motor. so, kalau tak renew COE, at least kena report kat LTA & dorang dtg tengok condtion motor utk antar scrap. once dah tengok, baru ok.

p/s: been laid... hehehehehe....

_________________

ronan

Number of posts : 371
Age : 42
Location : JB
Registration date : 2008-01-09

View user profile

Back to top Go down

Re: Prosedur Bagi Memiliki / Menggunakan Moto Singapura.

Post  barrenwizard on Sat Mar 29, 2008 8:55 pm

Why delete it? Is it sensitive? If yes. Than I'll do so.

_________________

"MAN IS A PUPIL, PAIN IS HIS TEACHER"

barrenwizard

Number of posts : 263
Age : 29
Location : Johor Bahru, Johor
Registration date : 2008-01-09

View user profile http://www.friendster.com/barrenwizard

Back to top Go down

Re: Prosedur Bagi Memiliki / Menggunakan Moto Singapura.

Post  ronan on Mon Mar 31, 2008 10:31 am

barrenwizard wrote:Why delete it? Is it sensitive? If yes. Than I'll do so.

coz the bike is already sold to a very nice gentleman. so, i dont want the new owner to see details of the bike here without his knowledge.

_________________

ronan

Number of posts : 371
Age : 42
Location : JB
Registration date : 2008-01-09

View user profile

Back to top Go down

Re: Prosedur Bagi Memiliki / Menggunakan Moto Singapura.

Post  cikonmulan on Mon Mar 31, 2008 12:42 pm

ronan wrote:
barrenwizard wrote:Why delete it? Is it sensitive? If yes. Than I'll do so.

coz the bike is already sold to a very nice gentleman. so, i dont want the new owner to see details of the bike here without his knowledge.


who are u referring to???
(byk dah reference books bukak plus tanya kat referee...x jumpa pong) scratch scratch

cikonmulan

Number of posts : 543
Location : Isketam Ball, Key Ell
Registration date : 2008-01-18

View user profile

Back to top Go down

Re: Prosedur Bagi Memiliki / Menggunakan Moto Singapura.

Post  ronan on Mon Mar 31, 2008 1:31 pm

cikonmulan wrote:who are u referring to???
(byk dah reference books bukak plus tanya kat referee...x jumpa pong) scratch scratch

ada la... dia ustaz tapi minat sbk...

deal pun tak byk cerita... senang.

_________________

ronan

Number of posts : 371
Age : 42
Location : JB
Registration date : 2008-01-09

View user profile

Back to top Go down

Re: Prosedur Bagi Memiliki / Menggunakan Moto Singapura.

Post  cikonmulan on Mon Mar 31, 2008 2:15 pm

ronan wrote:
cikonmulan wrote:who are u referring to???
(byk dah reference books bukak plus tanya kat referee...x jumpa pong) scratch scratch

ada la... dia ustaz tapi minat sbk...

deal pun tak byk cerita... senang.

erm..ustaz tu nak bli TL ker MITO??
(aritu kata ko cakap.....) scratch

cikonmulan

Number of posts : 543
Location : Isketam Ball, Key Ell
Registration date : 2008-01-18

View user profile

Back to top Go down

Re: Prosedur Bagi Memiliki / Menggunakan Moto Singapura.

Post  Armanzie on Mon Mar 31, 2008 2:39 pm

cikonmulan wrote:
ronan wrote:
cikonmulan wrote:who are u referring to???
(byk dah reference books bukak plus tanya kat referee...x jumpa pong) scratch scratch

ada la... dia ustaz tapi minat sbk...

deal pun tak byk cerita... senang.

erm..ustaz tu nak bli TL ker MITO??
(aritu kata ko cakap.....) scratch

huh!! nasib baik ko ckp nama ko edit..kalo x mati2 aku ingat nama ko ronan..kalo x terpaksa la aku ckp bahasa tamil nandu kat ko ni..

p/s:cikon, ustaz tu bkn nk beli tl atu mito, ustaz tu nk ngurat anak dara ronan lol!

Armanzie

Number of posts : 24
Age : 43
Location : JB
Registration date : 2008-03-19

View user profile

Back to top Go down

Re: Prosedur Bagi Memiliki / Menggunakan Moto Singapura.

Post  cikonmulan on Mon Mar 31, 2008 2:57 pm

Armanzie wrote:

p/s:cikon, ustaz tu bkn nk beli tl atu mito, ustaz tu nk ngurat anak dara ronan lol!

lor MIE...anak buah saya tu kecik laie le...sian dia jadik "bahan" plak Very Happy
kalu cikwan cucuk anak dara awak..maybe kot (apa le yg aku dok meraban nie)

cikonmulan

Number of posts : 543
Location : Isketam Ball, Key Ell
Registration date : 2008-01-18

View user profile

Back to top Go down

Re: Prosedur Bagi Memiliki / Menggunakan Moto Singapura.

Post  Armanzie on Mon Mar 31, 2008 3:17 pm

wah!!! anak dara sy blum ade kat dunia lagi..skrg ni masih tgh jalan2 shopping kat planet pluto lol! lol!

Armanzie

Number of posts : 24
Age : 43
Location : JB
Registration date : 2008-03-19

View user profile

Back to top Go down

macam mana nak kira coe

Post  dubuk on Tue Apr 14, 2009 3:04 pm

Assalamualaiom... newbee disini... tumpang tanya skit... coe tu kira cam na? kalo nak renew boleh renew berapa tahun. terima kasih

dubuk

Number of posts : 1
Registration date : 2009-04-14

View user profile

Back to top Go down

Re: Prosedur Bagi Memiliki / Menggunakan Moto Singapura.

Post  zul_cbr on Wed Apr 15, 2009 11:59 am

dubuk wrote:Assalamualaiom... newbee disini... tumpang tanya skit... coe tu kira cam na? kalo nak renew boleh renew berapa tahun. terima kasih

call bro Ronan utk maklumat lanjut.
no nya ada kat sini.
http://dtbs.forumotion.com/berita-bikers-f7/biker-s-dossier-t58.htm?sid=e5f5cbc1b4d85c90cd624c824b96bf30

zul_cbr

Number of posts : 642
Age : 28
Location : JB-Ayer Keroh,Melaka
Registration date : 2008-01-09

View user profile http://profiles.friendster.com/mzul

Back to top Go down

Re: Prosedur Bagi Memiliki / Menggunakan Moto Singapura.

Post  pakutekan on Sun Apr 19, 2009 11:34 pm

zul_cbr wrote:
dubuk wrote:Assalamualaiom... newbee disini... tumpang tanya skit... coe tu kira cam na? kalo nak renew boleh renew berapa tahun. terima kasih

call bro Ronan utk maklumat lanjut.
no nya ada kat sini.
http://dtbs.forumotion.com/berita-bikers-f7/biker-s-dossier-t58.htm?sid=e5f5cbc1b4d85c90cd624c824b96bf30
kalo ceo plak zul?? Very Happy

pakutekan

Number of posts : 98
Location : skudai-shah alam
Registration date : 2008-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Prosedur Bagi Memiliki / Menggunakan Moto Singapura.

Post  OscarMike on Thu Apr 23, 2009 3:15 pm

cam motor kwn aku COE dia SGD 1,300 utk 10 tahun, ada tulis dlm geran.
boleh renew samada 5 atau 10 tahun
klu 5 thn secara otomatik ko xnak guna lagi pastu, hujung 5 thn kena skrap....... no way boleh renew lagi walaupun ko menangis, merayu, mengugut dsb.
klu renew 10 thn pulak, ko boleh renew setiap 10 thn, renew 10 thn, pastu renew lagi 10 thn, pastu renew lagi, dan lagi, dan lagi sampai motor hancur & berderai (pastikan hanya 10 thn setiap renew, never ever 5)
tapi jgn lupa setiap thn kena bwk inspection utk renew roadtax,
ni bkn motor mesia, sekali je seumur idup bwk je JPJ, pastu, modi perabih, renew kat Pej Pos je, walaupun motor tersadai kat reban ayam...... he....he....

moga ckit membantu.

OscarMike

Number of posts : 40
Age : 58
Location : JB ~ Mlk
Registration date : 2008-04-06

View user profile

Back to top Go down

Re: Prosedur Bagi Memiliki / Menggunakan Moto Singapura.

Post  Sponsored content Today at 6:46 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 3 Previous  1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum