Prosedur Bagi Memiliki / Menggunakan Moto Singapura.

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Go down

Prosedur Bagi Memiliki / Menggunakan Moto Singapura.

Post  pistole on Thu Jan 31, 2008 12:26 pm

.

- hi.

- saya minta tolong sesiapa yang ada pengalaman dengan
memiliki dan menggunakan moto dari negara jiran kita (Singapura)
untuk memberi sedikit nasihat/pandangan/pengalaman berkenaan
dengan hal ni.

- misalan-nya , dari segi pindahmilik , insurans , coe , lesen-memandu,
etc.

tq.

.

pistole

Number of posts : 95
Registration date : 2008-01-09

View user profile

Back to top Go down

Re: Prosedur Bagi Memiliki / Menggunakan Moto Singapura.

Post  zul_cbr on Thu Jan 31, 2008 12:37 pm

yeah..a very gud thread!!!
nak tau jugak info2 tu..

zul_cbr

Number of posts : 642
Age : 28
Location : JB-Ayer Keroh,Melaka
Registration date : 2008-01-09

View user profile http://profiles.friendster.com/mzul

Back to top Go down

Re: Prosedur Bagi Memiliki / Menggunakan Moto Singapura.

Post  ecik on Thu Jan 31, 2008 3:21 pm

pistole wrote:.

- hi.

- saya minta tolong sesiapa yang ada pengalaman dengan
memiliki dan menggunakan moto dari negara jiran kita (Singapura)
untuk memberi sedikit nasihat/pandangan/pengalaman berkenaan
dengan hal ni.

- misalan-nya , dari segi pindahmilik , insurans , coe , lesen-memandu,
etc.

tq.

.
Perghh bro, your BM puts me to shame!
Setahu saya ramai juga riders JB yang memiliki dan menggunakan motor Sg. Dari segi pemilikan, bayar tunai dan beri IC, runner akan buatkan di LTA (Land Transport Authority).
Road Tax dan Insurance juga procedure yang sama.

Persoalannya sekarang, adakah pemilikan itu mengikut undang2? Maka disini lah banyak perbincangan yang pro dan kontra. Yang bersusah payah mengeluarkan duit utk membeli mtr sbk Msia yg terpakai pasti akan memberi tanggapan yang negatif kerana melihat yang kurang berkemampuan senang2 menunggang sbk terpakai SG dgn harga satu pertiga dari apa yang di bayar di Msia.

Saya telah banyak membaca dari forum board SBM dan msportbike ttg perkara ini, dan sehingga ke hari ini masih belum mendapat conclusion yang pasti. Pernah satu ketika sebuah mtr dari luar negara telah di sita oleh pehak kastam, tetapi seorang rider SBM yang juga seorang peguam telah mencabar akan perbuatan tersebut, walaubagaimanapun saya tidak pasti apa kesudahan kes tersebut.

Bagi saya, saya akan terus menggunakan sbb dah beli, tapi buat low profile je lah.

Note: I know the above is not much help. Laughing

ecik

Number of posts : 190
Age : 59
Location : Gelang Patah, Johor ~ Kuantan, Pahang
Registration date : 2008-01-09

View user profile

Back to top Go down

Re: Prosedur Bagi Memiliki / Menggunakan Moto Singapura.

Post  ecik on Thu Jan 31, 2008 3:27 pm

Ini satu petikan yang boleh dibuat bahan rujukan atau pencarian yang lebih mendalam.

http://malaysianbikers.com.my/forum/index.php/topic,18286.40.html
Hello ni ape kecoh2 ni..hmm byk dah thread mcm ni dibuka..mmg xhabis2 gaduh..ade yg sokong ade yg tak??cube tgk sape yg gaduh?? Org melayu gak..bilalah kita ni nak merdeka?org bkn melayu byk wat salah kita tutup mata, org melayu wat salah umpama hanya nila setitik pun, habis mcm2 yg dikoreknya nak kantoikan?

Ok aku xtau moto siam mcm mana..tp moto sgpore mempunyai lifetime..bkn mcm moto msia atau siam yg leh pakai smpi bile2..moto sg ade tarikh luput bergantung pd coe yg ada..contoh kalo coe tamat 2007, owner terpaksa renew coe (byr dlm rm1k ke 2k++) atau scrap di tapak pelupusan sg. Tapak pelupusan itu bukan cap ayam punya . ada pihak berkuasa sg yg akan pantau satu persatu moto tu terlupus hingga terlerai dr bentuk asal. Owner tidak mempunyai hak utk memiliki moto trsebut setelah tamat coe dan moto tu adalah hak kerajaan sg utk dilupuskan..secara kesimpulanya owner hanya memiliki moto sebelum tamat coe. Setelah tamat moto trsebut adalah hak kerajaan sg dan perlu dikembalikan segera. Sekiranya tidak, pihak brkuasa akan dtg ke rumah utk mengambil moto dan owner perlu membayar compound sg$10k. or maybe less. So dgn ini secara tidak rasmi, pihak custom msia tiada hak utk merampas moto tersebut. Mereka cume ada hak utk mengenakan cukai tp tiada hak utk merampas. Mungkin dirampas then diregister kpd plate msia oleh pihak berkuasa kemudian dijual tender kpd umum. Itu adalah salah sama sekali disebabkan moto tersebut masih lagi registed sgpore dan perlu dihantar disana semula ketika hendak renew rdtx utk inspection by VICOM dan perlu dihantar kesana semula utk dilupuskan bila coe telah tamat. Sekiranya moto dirampas dan mereka tidak dpt menghantar moto kesana utk inspection rdtx dan utk penghantaran lupusan coe tamat, bolehlah dtg ke pejabat LTA dialamat dibawah ini;

Land Transport Authority
Address : 1 Hampshire Road Singapore 219428
CS E-Mail : GVT389 (General Office)
Tel : 1800 - CALL LTA (1800 - 2255 582)
Fax : 63961107 (Chairman, Chief Executive, Deputy Chief Executive), 63961002 (General Office)

utk membuat laporan dan seterusnya ke pejabat polis sgpore yang berdekatan utk membuat laporan polis di;

Police Headquarters
New Phoenix Park
28 Irrawaddy Road
Singapore 329560
Tel : +65 353 0000

kalo tak tau pergi, senang je amik cab dr woodland.tambang tak mahal dlm sg$10 +-.
Ini hanya utk motorsikal sg yang mempunyai complete documentation. Yg moto kosong so so sorylah ye takleh campur. Sekian terima kasih. Moga dpt membantu.

ecik

Number of posts : 190
Age : 59
Location : Gelang Patah, Johor ~ Kuantan, Pahang
Registration date : 2008-01-09

View user profile

Back to top Go down

Re: Prosedur Bagi Memiliki / Menggunakan Moto Singapura.

Post  zul_cbr on Thu Jan 31, 2008 4:43 pm

ecik wrote:
pistole wrote:.

- hi.

- saya minta tolong sesiapa yang ada pengalaman dengan
memiliki dan menggunakan moto dari negara jiran kita (Singapura)
untuk memberi sedikit nasihat/pandangan/pengalaman berkenaan
dengan hal ni.

- misalan-nya , dari segi pindahmilik , insurans , coe , lesen-memandu,
etc.

tq.

.
Perghh bro, your BM puts me to shame!
Setahu saya ramai juga riders JB yang memiliki dan menggunakan motor Sg. Dari segi pemilikan, bayar tunai dan beri IC, runner akan buatkan di LTA (Land Transport Authority).
Road Tax dan Insurance juga procedure yang sama.

Persoalannya sekarang, adakah pemilikan itu mengikut undang2? Maka disini lah banyak perbincangan yang pro dan kontra. Yang bersusah payah mengeluarkan duit utk membeli mtr sbk Msia yg terpakai pasti akan memberi tanggapan yang negatif kerana melihat yang kurang berkemampuan senang2 menunggang sbk terpakai SG dgn harga satu pertiga dari apa yang di bayar di Msia.

Saya telah banyak membaca dari forum board SBM dan msportbike ttg perkara ini, dan sehingga ke hari ini masih belum mendapat conclusion yang pasti. Pernah satu ketika sebuah mtr dari luar negara telah di sita oleh pehak kastam, tetapi seorang rider SBM yang juga seorang peguam telah mencabar akan perbuatan tersebut, walaubagaimanapun saya tidak pasti apa kesudahan kes tersebut.

Bagi saya, saya akan terus menggunakan sbb dah beli, tapi buat low profile je lah.

Note: I know the above is not much help. Laughing

bro, kalau dari segi inspection tu kna bual annual ke? kalo kna inspection tiap taun, camana nak antar ke LTA tu?
dan berapa pulak kos utk roadtax dsb.

p/s - kawan saya dpt auth letter dari LTA. tak perlu renew roadtax utk 3 taun sbb moto dia declare rosak xbleh pakai.so, skang ni pakai xde roadtax. kalo polis tahan, tunjuk je auth letter tu. lepas...

zul_cbr

Number of posts : 642
Age : 28
Location : JB-Ayer Keroh,Melaka
Registration date : 2008-01-09

View user profile http://profiles.friendster.com/mzul

Back to top Go down

Re: Prosedur Bagi Memiliki / Menggunakan Moto Singapura.

Post  ecik on Thu Jan 31, 2008 5:30 pm

zul_cbr wrote:
bro, kalau dari segi inspection tu kna bual annual ke? kalo kna inspection tiap taun, camana nak antar ke LTA tu?
dan berapa pulak kos utk roadtax dsb.

p/s - kawan saya dpt auth letter dari LTA. tak perlu renew roadtax utk 3 taun sbb moto dia declare rosak xbleh pakai.so, skang ni pakai xde roadtax. kalo polis tahan, tunjuk je auth letter tu. lepas...

Tu kira dah mtr layup scratch . Actually tu pun salah, dah declare mtr tu rosak dah tak boleh on the road, camna pulak la g pakai. Mungkin polis tu pun blurr dan tak kuasa nak baca dgn teliti apakebende surat tu.

ecik

Number of posts : 190
Age : 59
Location : Gelang Patah, Johor ~ Kuantan, Pahang
Registration date : 2008-01-09

View user profile

Back to top Go down

Re: Prosedur Bagi Memiliki / Menggunakan Moto Singapura.

Post  zul_cbr on Thu Jan 31, 2008 9:14 pm

ecik wrote:
zul_cbr wrote:
bro, kalau dari segi inspection tu kna bual annual ke? kalo kna inspection tiap taun, camana nak antar ke LTA tu?
dan berapa pulak kos utk roadtax dsb.

p/s - kawan saya dpt auth letter dari LTA. tak perlu renew roadtax utk 3 taun sbb moto dia declare rosak xbleh pakai.so, skang ni pakai xde roadtax. kalo polis tahan, tunjuk je auth letter tu. lepas...

Tu kira dah mtr layup scratch . Actually tu pun salah, dah declare mtr tu rosak dah tak boleh on the road, camna pulak la g pakai. Mungkin polis tu pun blurr dan tak kuasa nak baca dgn teliti apakebende surat tu.

mmg la salah.tapi 3 taun la bleh x renew roadtax. dia jadi salah bila kat spore je. Laughing

p/s - ok,nak tanya berapa bro spent annually utk moto bro termasuk cukai jalan dll? moto siam, RM800++

zul_cbr

Number of posts : 642
Age : 28
Location : JB-Ayer Keroh,Melaka
Registration date : 2008-01-09

View user profile http://profiles.friendster.com/mzul

Back to top Go down

Re: Prosedur Bagi Memiliki / Menggunakan Moto Singapura.

Post  barrenwizard on Thu Jan 31, 2008 9:53 pm

Fuiyo, dengan list itu semua? affraid I thought I gave an explanation shorter than that and even more simpler than that? scratch

Pistole, if you're free please do go out for a drink, can talk with you about all this so-called-"good lobang". It is good lobang actually but you don't need to go trough all that, I'm sure if you are committed to it, you would do your homework. Such as searching for the R&R and all. But the rest you're just dealing with KACHING($). Yes, money, that's all.

_________________

"MAN IS A PUPIL, PAIN IS HIS TEACHER"

barrenwizard

Number of posts : 263
Age : 29
Location : Johor Bahru, Johor
Registration date : 2008-01-09

View user profile http://www.friendster.com/barrenwizard

Back to top Go down

Re: Prosedur Bagi Memiliki / Menggunakan Moto Singapura.

Post  ronan on Fri Feb 01, 2008 11:37 am

there are no restriction for malaysian to drive/ ride foreign registered vehicles... unlike sgpore.

for me, i'd rather buy a sgpore bike rather than spending another RM20k+ (on average) for a msian reg bike. the only hassle is to bring the bike into sgpore for inspection/roadtax & ins, which can be done by agents here. COE every 10 years.

ownership changed to our name, insurance is in our name as well. so, when we ride the bike here, we are still covered.

last but not least, kalau takut2, belilah motor msian reg. tak payah nak pening fikir apa2.

_________________

ronan

Number of posts : 371
Age : 42
Location : JB
Registration date : 2008-01-09

View user profile

Back to top Go down

Re: Prosedur Bagi Memiliki / Menggunakan Moto Singapura.

Post  zul_cbr on Fri Feb 01, 2008 11:55 am

ronan wrote:the only hassle is to bring the bike into sgpore for inspection/roadtax & ins, which can be done by agents here.

annually? how much does it cost?

zul_cbr

Number of posts : 642
Age : 28
Location : JB-Ayer Keroh,Melaka
Registration date : 2008-01-09

View user profile http://profiles.friendster.com/mzul

Back to top Go down

Re: Prosedur Bagi Memiliki / Menggunakan Moto Singapura.

Post  ~MI~ on Fri Feb 01, 2008 12:06 pm

ronan wrote:
ownership changed to our name, insurance is in our name as well. so, when we ride the bike here, we are still covered.

This is something new!! Are you sure?

~MI~

Number of posts : 205
Age : 35
Location : Permas Jaya
Registration date : 2008-01-11

View user profile

Back to top Go down

Re: Prosedur Bagi Memiliki / Menggunakan Moto Singapura.

Post  art zxr on Fri Feb 01, 2008 4:45 pm

Yes!!! Of course. We can put our name as the owner.

art zxr

Number of posts : 221
Location : Larkin Jaya, Johor Bahru. Johor
Registration date : 2008-01-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Prosedur Bagi Memiliki / Menggunakan Moto Singapura.

Post  assasins on Fri Feb 01, 2008 5:07 pm

hmmm....
macam best jer....

assasins

Number of posts : 261
Age : 30
Location : johor bahru
Registration date : 2008-01-09

View user profile http://en.netlog.com/21black_jack

Back to top Go down

Re: Prosedur Bagi Memiliki / Menggunakan Moto Singapura.

Post  scid on Fri Feb 01, 2008 6:21 pm

assasins wrote:hmmm....
macam best jer....

nak hapgred ler tuh Laughing Laughing Laughing

scid

Number of posts : 431
Age : 32
Location : Skudai, Johor ~ Gopeng, Perak
Registration date : 2008-01-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Prosedur Bagi Memiliki / Menggunakan Moto Singapura.

Post  pistole on Fri Feb 01, 2008 7:08 pm

.

- yang aku faham (tolong betulkan sekiranya silap) , nak tukar-nama
moto , tak ada masalah langsung. Saya merujuk kepada situasi cash
purchaser. Kalau nak loan , I think impossible.

- yang membawa masalah , adalah insuran. Kerana mesin Singapura,
berdaftar di S'pore , hanya boleh diinsure-kan oleh sykt insuran
S'pore. Maka , ini jadi masalah , kerana (1) kita bukan warganegara,
(2) kita tak pegang workpermit (3) kita tak pegang student pass
(4) kita tak pegang lesen memandu sah daripada S'pore.

- jadi , ada yang mendaftarkan moto dan insurance dalam nama
seorang warganegara S'pore (dan kita dinamakan sebagai "named
user").

- jadi , kalau ada sesiapa yang pernah melalui "jalan" ini , tolong
huraikan sedikit pasal prosedur (start dari pindahmilik moto) yang
terlibat.

- ini sebab , setiap orang yang ditanya , ada version yang lain.
Jadi susah nak faham/percaya.

thanks.

.

pistole

Number of posts : 95
Registration date : 2008-01-09

View user profile

Back to top Go down

Re: Prosedur Bagi Memiliki / Menggunakan Moto Singapura.

Post  ~MI~ on Fri Feb 01, 2008 8:49 pm

Yup... My question is about insurance... not about ownership...

Aku rasa dah cukup besar aku highligthkan tadi... ke tak baca? apa-apa pun aku besar kan dan kaler kan lagi...

~MI~ wrote:
ronan wrote:
ownership changed to our name, insurance is in our name as well. so, when we ride the bike here, we are still covered.

This is something new!! Are you sure?

kalo tak nampak jugak cakap yeee..

~MI~

Number of posts : 205
Age : 35
Location : Permas Jaya
Registration date : 2008-01-11

View user profile

Back to top Go down

Re: Prosedur Bagi Memiliki / Menggunakan Moto Singapura.

Post  pistole on Fri Feb 01, 2008 10:00 pm

.

- yeah , can someone confirm pasal
insurance tu.

thanks.

.

pistole

Number of posts : 95
Registration date : 2008-01-09

View user profile

Back to top Go down

Re: Prosedur Bagi Memiliki / Menggunakan Moto Singapura.

Post  barrenwizard on Sat Feb 02, 2008 4:22 am

Well, Ronan and Ecik is a owner of Singapore Bikes.

It is true, making a loan is impossible because you are involving Singapore Bank which you will be needing a Singapore License. So pay by cash, simple as that.

_________________

"MAN IS A PUPIL, PAIN IS HIS TEACHER"

barrenwizard

Number of posts : 263
Age : 29
Location : Johor Bahru, Johor
Registration date : 2008-01-09

View user profile http://www.friendster.com/barrenwizard

Back to top Go down

Re: Prosedur Bagi Memiliki / Menggunakan Moto Singapura.

Post  ronan on Mon Feb 04, 2008 10:51 am

~MI~ wrote:insurance is in our name as well. so, when we ride the bike here, we are still covered.

This is something new!! Are you sure?[/quote]
[/quote]

Definitely not sumthg new. old issue.

when u buy a sg reg bike, u'll need:

1. Cash - for purchase. no instalments

2. Original IC - to facilitate name transfer at LTA. LTA will require to sight original IC upon transfer.

3. An address in SG - now, this is for LTA & insurance. they will require sg address for formality, mailing & in case of accidents & laying up (if u want to claim back insurance premium if bike is not in running cond), they will come over and inspect the bike there. if accidents, they will come to workshop anywhere. even 3rd parties policy will cover the bike in Singapore, Batam, Peninsular Malaysia & 50km across Malaysian Border up north (Thailand).

Now, for those who ask about the insurance, the policy is written under the buyer's name, whether u're a singaporean or a malaysian. I have my policy if anybody want to view it.

so, when u buy a sg bike, the bike is under yr name & the insurance policy is under yr name too.

Why is that so? Because singapore is just a small country. at one time, there are too many vehicles in singapore. how to dispose all of those old vehicles? sell to malaysia or go to scrap. this is one of the govmt's way to get them out of the country without wasting too much money.

if the above did not answer yr qs, i'll try to arrange for my friend in sg to answer for u.


Last edited by ronan on Mon May 05, 2008 12:39 pm; edited 2 times in total

_________________

ronan

Number of posts : 371
Age : 42
Location : JB
Registration date : 2008-01-09

View user profile

Back to top Go down

Re: Prosedur Bagi Memiliki / Menggunakan Moto Singapura.

Post  ~MI~ on Mon Feb 04, 2008 12:55 pm

Thanx for the info... but how about the driving license, conversion etcs?
I heard you need to have international license for insurance, furthermore within six months you have to convert your international license to sg license... care to ellaborate?

~MI~

Number of posts : 205
Age : 35
Location : Permas Jaya
Registration date : 2008-01-11

View user profile

Back to top Go down

Re: Prosedur Bagi Memiliki / Menggunakan Moto Singapura.

Post  ronan on Mon Feb 04, 2008 1:35 pm

~MI~ wrote:Thanx for the info... but how about the driving license, conversion etcs?
I heard you need to have international license for insurance, furthermore within six months you have to convert your international license to sg license... care to ellaborate?

ok, now... 1st, ask yrself whether will u be riding in sg or not? or u just buy the bike to ride in msia?

if you u do:
no need to have sg license if u are only riding in sg once in a while. but if frequent, u will need to have a sg license. so, if u want to ride in sg, u'll have to take up sg driving license. our international license also not recognised.

if not:
as long as u have a valid msian driving license, it is sufficient. JPJ does not restrict msian to ride/drive sg vehicles, unlike LTA.


Last edited by ronan on Mon May 05, 2008 12:40 pm; edited 1 time in total

_________________

ronan

Number of posts : 371
Age : 42
Location : JB
Registration date : 2008-01-09

View user profile

Back to top Go down

Re: Prosedur Bagi Memiliki / Menggunakan Moto Singapura.

Post  ~MI~ on Mon Feb 04, 2008 2:37 pm

ronan wrote:

singapore LTA does not recognize any other driving licenses other than theirs.

I was told of this, and when malaysian buy sg bike... owner's name would be on the bike... rider would be sg person (in order for the six months inspection process) and the insurance should be on rider ie the sg person oso...

My question is, if in Msia the owner ride the bike then the bike is being stolen along the way.. how do one go to report or make a claim?

ps. ecik, ni ronan kata ada insuran cover ni, kenapa you tak ada?

~MI~

Number of posts : 205
Age : 35
Location : Permas Jaya
Registration date : 2008-01-11

View user profile

Back to top Go down

Re: Prosedur Bagi Memiliki / Menggunakan Moto Singapura.

Post  ronan on Mon Feb 04, 2008 2:45 pm

~MI~ wrote:I was told of this, and when malaysian buy sg bike... owner's name would be on the bike... rider would be sg person (in order for the six months inspection process) and the insurance should be on rider ie the sg person oso...

My question is, if in Msia the owner ride the bike then the bike is being stolen along the way.. how do one go to report or make a claim?

ps. ecik, ni ronan kata ada insuran cover ni, kenapa you tak ada?

kenapa motor nama kita, insurans nama orang lain?

ni misconception ni ...

dalam insurance, letak nama kita juga sebagai owner. tapi, kita letak subrider nama agen yg tukang bawak motor tu pegi inspection kat LTA tu ........ tu la purpose letak subrider nama singaporean. untuk menyenangkan kita tak payah masuk sg utk pegi inspection....

samada kita bawak atau subrider bawak, eksiden atau stolen, of course la kita entitle utk claim.

_________________

ronan

Number of posts : 371
Age : 42
Location : JB
Registration date : 2008-01-09

View user profile

Back to top Go down

Re: Prosedur Bagi Memiliki / Menggunakan Moto Singapura.

Post  pistole on Mon Feb 04, 2008 3:59 pm

ronan wrote:kenapa motor nama kita, insurans nama orang lain?

ni misconception ni ..

- hi , thanks for the info.

- saya rasa 'misconception' ini adalah akibat
daripada sebab kita tak mempunyai valid Singapore
Driving License.

- jadi nama kita tak boleh masuk sebagai
"insured" kerana kita tak ada valid Singaporean
Driving License.

- therefore , as I understand Ronan , the summary
is as follows :-

(a) our name boleh didaftarkan sebagai
Pemilik moto , tanpa masalah.

(b) we can renew roadtax every year,
no problem ( yes ? ).

(c) our name can appear as the "INSURED"
in a Singaporean Insurance company's policy.

(d) we don't need a valid Singaporean Driving
License.

(e) but , inspection can only be done by
someone who can ride the bike in Singapore
(ie , not us). Probably a Singaporean yang
mempunyai driving licence Singapore dan
dinamakan sebagai AUTHORISED DRIVER
di dalam Polisi Insurance.

- is the above correct ?

thanks.

.

pistole

Number of posts : 95
Registration date : 2008-01-09

View user profile

Back to top Go down

Re: Prosedur Bagi Memiliki / Menggunakan Moto Singapura.

Post  ronan on Tue Feb 05, 2008 11:39 am

- therefore , as I understand Ronan , the summary is as follows :-

(a) our name boleh didaftarkan sebagai Pemilik moto , tanpa masalah.
- Betul

(b) we can renew roadtax every year, no problem ( yes ? ).
- Betul. No problem

(c) our name can appear as the "INSURED" in a Singaporean Insurance company's policy.
- Betul.

(d) we don't need a valid Singaporean Driving License.
- Betul.

(e) but , inspection can only be done by someone who can ride the bike in Singapore (ie , not us). Probably a
Singaporean yang mempunyai driving licence Singapore dan dinamakan sebagai AUTHORISED DRIVER di
dalam Polisi Insurance.
- Kalau kita nak bawak motor sendiri masuk sg utk inspection, we have to abide to their rules. as i said, LTA
does not recognise our license. so, u'll have to have sg driving license.

Tapi, what i normally do is, i put my agent's name as subrider in my policy & he'll take my bike in JB and
bring it to sg for inspection & insurance & road tax renewal.

_________________

ronan

Number of posts : 371
Age : 42
Location : JB
Registration date : 2008-01-09

View user profile

Back to top Go down

Re: Prosedur Bagi Memiliki / Menggunakan Moto Singapura.

Post  Sponsored content Today at 4:13 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum