Suddenly No Clutch!!

View previous topic View next topic Go down

Suddenly No Clutch!!

Post  art zxr on Wed Mar 12, 2008 9:23 pm

Hari Isnin lepas masa aku balik dari jalan2 cari makan tetiba kat traffic light enjin aku mati. Aku rasa clutch takde "effect". Aku adjust dekat lever tu OK sikit tapi masa enjin hidup dan masuk gear moto tu terus nk bergerak seolah2 clutch dah lepas separuh.

Aku sempat sampai rumah dan terus mencari puncanya. Dalam hati dah terfikir terbang lagi $$$ bulan ni:>>


Clutch cover sebelah kanan enjin ZXR250


Setelah dibuka clutch cover.


Setelah dibuka clutch pressure plate didapati puncanya disebabkan oleh nut besar ini '27mm' telah longgar. Itu sahaja.
Pelik juga sebenarnya sebab setahu aku nut ini tidak terusik sejak aku beli moto ni 7 tahun lepas.

Menurut Abg Cikwan Razz kalau aku tinggalkan kat bengkel, nasib tak baik berjela-jela bil aku kena, hmm, mungkin jugak kalau ada mekanik yg nk untung cepat. Rolling Eyes

art zxr

Number of posts : 221
Location : Larkin Jaya, Johor Bahru. Johor
Registration date : 2008-01-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Suddenly No Clutch!!

Post  assasins on Thu Mar 13, 2008 7:36 am

hmmm....
saya pernah juga kena macam nie masa saya pakai yamaha ss dulu....
masa tue saya tak berapa pandai la dalam engine 2 lejang nie....
mula2 saya just adjust kat lever tue jer....
then makin lama makin menjadi....
dan masa saya terik clutch tue rasa macam clutch basket tue cecah kat kulit engine....
bila saya bukak....
nut saiz 19 tue rupanya yang longgar.....
nasib baik tak tercabut....
he he he....
Razz Razz Razz

assasins

Number of posts : 261
Age : 31
Location : johor bahru
Registration date : 2008-01-09

View user profile http://en.netlog.com/21black_jack

Back to top Go down

Re: Suddenly No Clutch!!

Post  ronan on Thu Mar 13, 2008 10:28 am

aku penah gak kena bab2 longgar ni... tapi mase aku baru2 kawin dulu ar... kepala lutut longgar.. sekang dah ok dah...

_________________

ronan

Number of posts : 371
Age : 42
Location : JB
Registration date : 2008-01-09

View user profile

Back to top Go down

Re: Suddenly No Clutch!!

Post  art zxr on Thu Mar 13, 2008 11:21 am

Woiitt siot jekk. Kesitu pulak.. lol!

art zxr

Number of posts : 221
Location : Larkin Jaya, Johor Bahru. Johor
Registration date : 2008-01-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Suddenly No Clutch!!

Post  pistole on Thu Mar 13, 2008 11:27 am

.

- yang 4 bolts tu , pegang the diaphram spring , kan ?

- how did you compress the spring ?

- cheers

.

pistole

Number of posts : 95
Registration date : 2008-01-09

View user profile

Back to top Go down

Re: Suddenly No Clutch!!

Post  art zxr on Thu Mar 13, 2008 11:32 am

No need to compress the spring. Just tighten the 4> 10mm bolts & it will compress the springs.

art zxr

Number of posts : 221
Location : Larkin Jaya, Johor Bahru. Johor
Registration date : 2008-01-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Suddenly No Clutch!!

Post  pistole on Thu Mar 13, 2008 11:40 am

.

- hi , okay , thanks.

- maybe some loctite on that big-nut when reinstalling it.

cheers.

.

pistole

Number of posts : 95
Registration date : 2008-01-09

View user profile

Back to top Go down

Re: Suddenly No Clutch!!

Post  art zxr on Thu Mar 13, 2008 12:30 pm

Soo sorry, I have to rush somewhere just now & cannot give detailed information about the clutch.

The engine spin the outer "basket". The big round "basket" that U see after I deasemble the pressure plate. I didn't take out the clutch plate. Its multiple small plate sandwich to the "basket".
The big bolt connects to the transmission gear. The 4 10mm bolts each push a spring (just like a diafgram spring in car's clutch system) exerting pressure on the pressure plate(the inner cover). All these accept the "basket" connects to the driven gear.

I hope these info will help. Wink

art zxr

Number of posts : 221
Location : Larkin Jaya, Johor Bahru. Johor
Registration date : 2008-01-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Suddenly No Clutch!!

Post  cikonmulan on Thu Mar 13, 2008 1:02 pm

uiks...x macam rupa clutch keta yg i tukar aritu scratch scratch

aritu masa tukaq clutch pump..i x tinggal pon keta kat bengkel tapi my mekanik belasah jugak bagi bill berjela2 Sad

(kena amik coz automobile macam ZUL le cenggini....ZUL kat kolej mana u stadi???? lupa le plak dah tanya aritu)

cikonmulan

Number of posts : 543
Location : Isketam Ball, Key Ell
Registration date : 2008-01-18

View user profile

Back to top Go down

Re: Suddenly No Clutch!!

Post  cikonmulan on Thu Mar 13, 2008 1:04 pm

art zxr wrote:
Menurut Abg Cikwan Razz kalau aku tinggalkan kat bengkel, nasib tak baik berjela-jela bil aku kena, hmm, mungkin jugak kalau ada mekanik yg nk untung cepat. Rolling Eyes

uiks...."abg cikwan"...bila masa plak..cikwan ada small brother nama "RAZAK" Razz

cikonmulan

Number of posts : 543
Location : Isketam Ball, Key Ell
Registration date : 2008-01-18

View user profile

Back to top Go down

Re: Suddenly No Clutch!!

Post  assasins on Thu Mar 13, 2008 7:07 pm

cikonmulan wrote:uiks...x macam rupa clutch keta yg i tukar aritu scratch scratch
aritu masa tukaq clutch pump..i x tinggal pon keta kat bengkel tapi my mekanik belasah jugak bagi bill berjela2 Sad

clutck kereta ngan clutch motor sememangnya tak mempunyai rupa yang sama....
pasal kena belasah tue sebab tak ambik tau apa yang dibuat oleh mekanik tue kat kereta....
kalo ambik tau dan mengetahui serba sedikit tentang kereta, kemungkinan boleh masuk court mekanik tue kan....
he he he....
Razz Razz Razz

assasins

Number of posts : 261
Age : 31
Location : johor bahru
Registration date : 2008-01-09

View user profile http://en.netlog.com/21black_jack

Back to top Go down

Re: Suddenly No Clutch!!

Post  zul_cbr on Thu Mar 13, 2008 8:18 pm

very gud info bro! Very Happy

zul_cbr

Number of posts : 642
Age : 28
Location : JB-Ayer Keroh,Melaka
Registration date : 2008-01-09

View user profile http://profiles.friendster.com/mzul

Back to top Go down

Re: Suddenly No Clutch!!

Post  art zxr on Thu Mar 13, 2008 9:28 pm

cikonmulan wrote:uiks...x macam rupa clutch keta yg i tukar aritu scratch scratch

aritu masa tukaq clutch pump..i x tinggal pon keta kat bengkel tapi my mekanik belasah jugak bagi bill berjela2 Sad

(kena amik coz automobile macam ZUL le cenggini....ZUL kat kolej mana u stadi???? lupa le plak dah tanya aritu)

Haritu kereta Cikon cuma tukar slave pump. Tak kena dgn clutch pun. Pump ni kecil sahaja berfungsi melepaskan tekanan pada diafgram spring di dalam gearbox setiap kali kita tekan clutch.
Gambar yg saya tunjuk merupakan clutch itu sendiri.
Clutch moto ni serupa dgn yg kereta F1 guna. Disebabkan ruang yg terhad. Clutch jenis ni lebih sesuai kerana ia kecil & ringan serta tahan untuk kadar putaran tinggi tetapi tidak sesuai untuk menarik beban berat.

Zul belajar course automotive kat Melaka kan??

cikonmulan wrote:uiks...."abg cikwan"...bila masa plak..cikwan ada small brother nama "RAZAK"
Erm.. entah la... scratch Tetiba jekk..

art zxr

Number of posts : 221
Location : Larkin Jaya, Johor Bahru. Johor
Registration date : 2008-01-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Suddenly No Clutch!!

Post  assasins on Mon Mar 17, 2008 11:44 am

art zxr wrote:
Gambar yg saya tunjuk merupakan clutch itu sendiri.
Clutch moto ni serupa dgn yg kereta F1 guna. Disebabkan ruang yg terhad. Clutch jenis ni lebih sesuai kerana ia kecil & ringan serta tahan untuk kadar putaran tinggi tetapi tidak sesuai untuk menarik beban berat.

Zul belajar course automotive kat Melaka kan??

rasanya clutch tue macam rxz dan ss punya clutch....
rasanya la....
jika dilihat dari gambar....
ianya serupa....
tapi berbeza dengan honda nsr 150....
bounce bounce bounce

assasins

Number of posts : 261
Age : 31
Location : johor bahru
Registration date : 2008-01-09

View user profile http://en.netlog.com/21black_jack

Back to top Go down

Re: Suddenly No Clutch!!

Post  Armanzie on Thu Mar 27, 2008 5:26 pm

kat mana aku nk jmpa mekanik yg betul2 jujur kat jhr ni smpi skrg x jmpa lagi...pomen aku merangkap member aku pun x bleh pakai gak..kawan baik pun dia bleh kelentong ckp ini itu rosak siap kata nak order brg susah kene tgu lama...last2 kopak gila duit aku..last2 member aku yg expert tgk balik rupenye kabel je yg putus sekali bikin cume tukar kabel x sampai pun sg$40..
tolonglah aku kawan2, aku x mau kene tikam lagi..katner pomen yg jujur dan bagus di area johor ni? Sad

Armanzie

Number of posts : 24
Age : 43
Location : JB
Registration date : 2008-03-19

View user profile

Back to top Go down

Re: Suddenly No Clutch!!

Post  zul_cbr on Thu Mar 27, 2008 5:44 pm

Armanzie wrote:kat mana aku nk jmpa mekanik yg betul2 jujur kat jhr ni smpi skrg x jmpa lagi...pomen aku merangkap member aku pun x bleh pakai gak..kawan baik pun dia bleh kelentong ckp ini itu rosak siap kata nak order brg susah kene tgu lama...last2 kopak gila duit aku..last2 member aku yg expert tgk balik rupenye kabel je yg putus sekali bikin cume tukar kabel x sampai pun sg$40..
tolonglah aku kawan2, aku x mau kene tikam lagi..katner pomen yg jujur dan bagus di area johor ni? Sad

bro, pengalaman saya turun enjin bandit400, tau brpa kosnya? parts yg rosak saje less than rm10 (bush bearing) ! tambah itu ini baru naik RM100++...

kalau semua bengkel moto jujur, skali turun enjin rm100 la kata kan, diorang nak makan apa. tu yg kengkadang rosak sikit je pun, diorang tuka je part2 lain gak skali + bleh markup harga sket + nampak la buat keje. nak hidopppp.... No

p/s - tapi bengkel ameng kat skudai mmg haram jadah walaupun workmanship bagus. rectifier vs125 non ori dia tibai sampai rm120 padahal market baru rm40. pengalaman. Rolling Eyes

zul_cbr

Number of posts : 642
Age : 28
Location : JB-Ayer Keroh,Melaka
Registration date : 2008-01-09

View user profile http://profiles.friendster.com/mzul

Back to top Go down

Re: Suddenly No Clutch!!

Post  matnan on Thu Mar 27, 2008 5:50 pm

ameng?workshop dia name ape?area mane?

matnan

Number of posts : 375
Age : 33
Location : Masai
Registration date : 2008-01-09

View user profile

Back to top Go down

Re: Suddenly No Clutch!!

Post  Armanzie on Mon Mar 31, 2008 2:31 pm

matnan wrote:ameng?workshop dia name ape?area mane?

ala kat dpn skudai parade kan ade taman..aku lupe taman ape...tp bengkel nye area situ2 je..dekat2 dgn tpt jual tiket2 bus tu...byk gak aku dgr ameng kelentong...kedai x performance tu bagus tak?? dgr kata dia bg detail sblm buat.. Very Happy

Armanzie

Number of posts : 24
Age : 43
Location : JB
Registration date : 2008-03-19

View user profile

Back to top Go down

Re: Suddenly No Clutch!!

Post  cikonmulan on Mon Mar 31, 2008 2:59 pm

erm....X performance kat kedai KOLE ker matnan???
(tempat aweks susur u ek??? Razz)

cikonmulan

Number of posts : 543
Location : Isketam Ball, Key Ell
Registration date : 2008-01-18

View user profile

Back to top Go down

Re: Suddenly No Clutch!!

Post  Armanzie on Mon Mar 31, 2008 3:14 pm

cikonmulan wrote:erm....X performance kat kedai KOLE ker matnan???
(tempat aweks susur u ek??? Razz)

awek susur tu ape??xpahamlah..cikon dah smbonglah skrg scratch

Armanzie

Number of posts : 24
Age : 43
Location : JB
Registration date : 2008-03-19

View user profile

Back to top Go down

Re: Suddenly No Clutch!!

Post  cikonmulan on Mon Mar 31, 2008 3:25 pm

Armanzie wrote:
cikonmulan wrote:erm....X performance kat kedai KOLE ker matnan???
(tempat aweks susur u ek??? Razz)

awek susur tu ape??xpahamlah..cikon dah smbonglah skrg scratch

awek susur??
itu...awak kena tanya matnan
dia expert Laughing

Question Question Question Question
lor....saya plak sombong Rolling Eyes
aritu masa saya tuwon JB...bukan nak datang jumpa Very Happy
kunun nyer bizi......heks bizi p sopping mall pukul 11 malam....buat apa ntah le kat situ memalam

cikonmulan

Number of posts : 543
Location : Isketam Ball, Key Ell
Registration date : 2008-01-18

View user profile

Back to top Go down

Re: Suddenly No Clutch!!

Post  Armanzie on Mon Mar 31, 2008 4:12 pm

eh mana ade sy pi shopiing mal pkl 11 mlm No No

Armanzie

Number of posts : 24
Age : 43
Location : JB
Registration date : 2008-03-19

View user profile

Back to top Go down

Re: Suddenly No Clutch!!

Post  Sponsored content Today at 6:44 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum