jom belajar buka skru cbr400.....

Page 2 of 6 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: jom belajar buka skru cbr400.....

Post  pakutekan on Thu Mar 20, 2008 8:55 pm

tompang tanye zul.. throttle body tuh menatang ape?? kalo throttle cable aku tau la.. tgk tuh cam part elektronik je.. mcm bkan mekanikal..CDI pn besa..moto aku kecik je..xpnah nmpk bende pelik2 nih Very Happy

bile nk bg aku kayuh test moto ko... heheeee Twisted Evil

pakutekan

Number of posts : 98
Location : skudai-shah alam
Registration date : 2008-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: jom belajar buka skru cbr400.....

Post  zul_cbr on Thu Mar 20, 2008 9:37 pm

cikonmulan wrote:macam pasang BOM je.... Rolling Eyes Rolling Eyes

Zul...buat pe kat "KUDA" tu???? study study

alah kak..bese la....moto tua...musti mau kasi dia urut sket, bio ligat balik pasni. Laughing

PAKU >> throttle body tu sng cite mcm TPS pada LC135 (Throttle Position Sensor) . mende ni sensor. dia detect brapa bnyk ko pulas....kat kereta ada. dan kat moto ada yang ada ada yang tak. mcm model cbr pun. ada cbr yg pakai, ada yg takde. aku pun x paham napa. pelik pun ada sbb throttle body kebanyakannya utk yg pakai fuel injection jer. mungkin otai leh tlg jawab.

zul_cbr

Number of posts : 642
Age : 28
Location : JB-Ayer Keroh,Melaka
Registration date : 2008-01-09

View user profile http://profiles.friendster.com/mzul

Back to top Go down

Re: jom belajar buka skru cbr400.....

Post  cikonmulan on Thu Mar 20, 2008 9:39 pm

sian jugak yer.....kena urut2
xpe...kasik dia slow down on d road...so u kenot top speed lagi Razz

cikonmulan

Number of posts : 543
Location : Isketam Ball, Key Ell
Registration date : 2008-01-18

View user profile

Back to top Go down

Re: jom belajar buka skru cbr400.....

Post  zul_cbr on Thu Mar 20, 2008 9:44 pm

cikonmulan wrote:sian jugak yer.....kena urut2
xpe...kasik dia slow down on d road...so u kenot top speed lagi Razz

ish, mana bleh...atas road musti mau speeding. kang lori pasir pun potong gelak2 jer...kikikikii alien

zul_cbr

Number of posts : 642
Age : 28
Location : JB-Ayer Keroh,Melaka
Registration date : 2008-01-09

View user profile http://profiles.friendster.com/mzul

Back to top Go down

Re: jom belajar buka skru cbr400.....

Post  han_JKR on Thu Mar 20, 2008 9:53 pm

zul_cbr wrote:

PAKU >> throttle body tu sng cite mcm TPS pada LC135 (Throttle Position Sensor) . mende ni sensor. dia detect brapa bnyk ko pulas....kat kereta ada. dan kat moto ada yang ada ada yang tak. mcm model cbr pun. ada cbr yg pakai, ada yg takde. aku pun x paham napa. pelik pun ada sbb throttle body kebanyakannya utk yg pakai fuel injection jer. mungkin otai leh tlg jawab.

zul, btul ke ni?
ak xtau la plak..selama ni dgr je..
igtkn ap la TPS tuh.. Question

han_JKR

Number of posts : 53
Age : 28
Location : Ayer Keroh,Melaka @ Kulai, Johor Darul Takzim
Registration date : 2008-01-26

View user profile

Back to top Go down

Re: jom belajar buka skru cbr400.....

Post  zul_cbr on Thu Mar 20, 2008 9:59 pm

han_JKR wrote:
zul_cbr wrote:

PAKU >> throttle body tu sng cite mcm TPS pada LC135 (Throttle Position Sensor) . mende ni sensor. dia detect brapa bnyk ko pulas....kat kereta ada. dan kat moto ada yang ada ada yang tak. mcm model cbr pun. ada cbr yg pakai, ada yg takde. aku pun x paham napa. pelik pun ada sbb throttle body kebanyakannya utk yg pakai fuel injection jer. mungkin otai leh tlg jawab.

zul, btul ke ni?
ak xtau la plak..selama ni dgr je..
igtkn ap la TPS tuh.. Question

la ko nih, teknologi moto ko xkan la taktau...hehehe...xpe2, sama2 blajor..

throttle position sensor (TPS) is a sensor used to monitor the position of the throttle in an internal combustion engine. The sensor is usually located on the butterfly spindle so that it can directly monitor the position of the butterfly throttle valve.

The sensor is usually a potentiometer and therefore provides a variable resistance dependent upon the position of the butterfly valve (and hence throttle position).


kiranya mcm utk optimumkan penggunaan minyak...increase power..mcm tu la agaknya. rabbit

zul_cbr

Number of posts : 642
Age : 28
Location : JB-Ayer Keroh,Melaka
Registration date : 2008-01-09

View user profile http://profiles.friendster.com/mzul

Back to top Go down

Re: jom belajar buka skru cbr400.....

Post  cikonmulan on Thu Mar 20, 2008 10:02 pm

ye ke ZUL????? Razz

cikonmulan

Number of posts : 543
Location : Isketam Ball, Key Ell
Registration date : 2008-01-18

View user profile

Back to top Go down

Re: jom belajar buka skru cbr400.....

Post  han_JKR on Thu Mar 20, 2008 10:42 pm

saya budak baru belajar... study
kalo salah tolong tunjukkan... bounce


Last edited by han_JKR on Fri Mar 21, 2008 12:29 pm; edited 2 times in total

han_JKR

Number of posts : 53
Age : 28
Location : Ayer Keroh,Melaka @ Kulai, Johor Darul Takzim
Registration date : 2008-01-26

View user profile

Back to top Go down

Re: jom belajar buka skru cbr400.....

Post  art zxr on Fri Mar 21, 2008 1:04 am

Nak kena jolok!!! Eee tak senonok betul!!

Zul!! ko copy dari mana tuu??

Bagi motosikal (atau kenderaan lain jugak laa) yg menggunakan karburetor tapi masih ada TPS, fungsinya adalah utk melepaskan bahan api dengan lebih banyak apabila trotel dibuka secara tiba2 semasa pusingan enjin masih perlahan.
Bagi karburetor mcm ni, tanpa TPS, jika kita tiba2 tekan minyak masa perlahan, enjin mungkin akan mati kerana tak cukup petrol.

Fungsi lain mungkin juga untuk menukar timing ignition untuk mengurangkan knocking..

Utk Efi lain cerita haaa..

art zxr

Number of posts : 221
Location : Larkin Jaya, Johor Bahru. Johor
Registration date : 2008-01-12

View user profile

Back to top Go down

Re: jom belajar buka skru cbr400.....

Post  pakutekan on Fri Mar 21, 2008 7:20 am

nice info.. tq sume Very Happy
bile la bley join korang Razz

pakutekan

Number of posts : 98
Location : skudai-shah alam
Registration date : 2008-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: jom belajar buka skru cbr400.....

Post  assasins on Fri Mar 21, 2008 8:41 am

art zxr wrote:Nak kena jolok!!! Eee tak senonok betul!!

Zul!! ko copy dari mana tuu??

Bagi motosikal (atau kenderaan lain jugak laa) yg menggunakan karburetor tapi masih ada TPS, fungsinya adalah utk melepaskan bahan api dengan lebih banyak apabila trotel dibuka secara tiba2 semasa pusingan enjin masih perlahan.
Bagi karburetor mcm ni, tanpa TPS, jika kita tiba2 tekan minyak masa perlahan, enjin mungkin akan mati kerana tak cukup petrol.

Fungsi lain mungkin juga untuk menukar timing ignition untuk mengurangkan knocking..

Utk Efi lain cerita haaa..

sama macam yang difahami oleh saya semasa meng"explore motor2 yang saya guna sebelum nie....
Surprised Surprised Surprised
tapi....
sama ker bro art???
he he he.....
Razz Razz Razz

assasins

Number of posts : 261
Age : 30
Location : johor bahru
Registration date : 2008-01-09

View user profile http://en.netlog.com/21black_jack

Back to top Go down

Re: jom belajar buka skru cbr400.....

Post  art zxr on Fri Mar 21, 2008 9:27 am

Honda, Kawasaki, Suzuki tak buat karburetor. Mereka dpt supply dari pembuat karburetor/EFi.
Kalau kita tengok pada sesebuah moto bukan dibuat oleh pengeluar.
Karburetor yg buat kat Jepun Keihin, Mikuni, Hitachi. Dari europe pulak Del Ortho, Webber, dsb. Pembuat karburetor ini juga mengeluarkan EFi system utk model2 baru.

Fungsi semuanya hampir2 sama. Karekter pun sama. Mungkin design yg banyak berbeza untuk mengikut spec pembuat kenderaan.

art zxr

Number of posts : 221
Location : Larkin Jaya, Johor Bahru. Johor
Registration date : 2008-01-12

View user profile

Back to top Go down

Re: jom belajar buka skru cbr400.....

Post  pistole on Fri Mar 21, 2008 9:38 am

.


- to be honest , am pretty surprised to see a TPS unit
on a carburettored bike.

- probably to vary ignition timing maps (?).

.

- on my beca , the ignition module carries two ignition
maps (cruising-steady-throttle and acceleration maps)
which are activated vide a vacuum-switch on to the
intake manifold ( ie , its either off or on )

- cheers and nice pics !!

.

pistole

Number of posts : 95
Registration date : 2008-01-09

View user profile

Back to top Go down

Re: jom belajar buka skru cbr400.....

Post  assasins on Fri Mar 21, 2008 11:38 am

art zxr wrote:Honda, Kawasaki, Suzuki tak buat karburetor. Mereka dpt supply dari pembuat karburetor/EFi.
Kalau kita tengok pada sesebuah moto bukan dibuat oleh pengeluar.
Karburetor yg buat kat Jepun Keihin, Mikuni, Hitachi. Dari europe pulak Del Ortho, Webber, dsb. Pembuat karburetor ini juga mengeluarkan EFi system utk model2 baru.

Fungsi semuanya hampir2 sama. Karekter pun sama. Mungkin design yg banyak berbeza untuk mengikut spec pembuat kenderaan.

YES....
kiranya betul la yer apa yang saya cakap tue....
Razz Razz Razz

assasins

Number of posts : 261
Age : 30
Location : johor bahru
Registration date : 2008-01-09

View user profile http://en.netlog.com/21black_jack

Back to top Go down

Re: jom belajar buka skru cbr400.....

Post  zul_cbr on Fri Mar 21, 2008 12:38 pm

mintak maaf sifu art zxr...saya salah dpt ilmu...ilmu dari ayah pin...langit punya mari....kikikikikikikikiki Laughing

zul_cbr

Number of posts : 642
Age : 28
Location : JB-Ayer Keroh,Melaka
Registration date : 2008-01-09

View user profile http://profiles.friendster.com/mzul

Back to top Go down

Re: jom belajar buka skru cbr400.....

Post  art zxr on Sat Mar 22, 2008 11:24 am

Uihh Zul jangan la mcm tu plak sampai nk naik ke langit. Karburetor tu kat darat ni jekk Laughing

Tang bro Pistole cakap tu mmg betul. Tapi mcm Yamaha LC dlm katalog kata TPS tu tolong signal utk supply petrol tambahan semasa pecutan mengejut..

art zxr

Number of posts : 221
Location : Larkin Jaya, Johor Bahru. Johor
Registration date : 2008-01-12

View user profile

Back to top Go down

Re: jom belajar buka skru cbr400.....

Post  zul_cbr on Sun Mar 23, 2008 1:26 pm

lepas di test2, nampak nya, masalah semput pada RPM 4k masih berterusan...jadi...lepas ni nak cuba tukar ignition coil dgn kawan...err ada sesapa yg pakai cbr400 lagi? Laughing

p/s - abg art, kalo ignition coil dah lama @ kaput, apa efek dia ek? pada firing jadi apa?

zul_cbr

Number of posts : 642
Age : 28
Location : JB-Ayer Keroh,Melaka
Registration date : 2008-01-09

View user profile http://profiles.friendster.com/mzul

Back to top Go down

Re: jom belajar buka skru cbr400.....

Post  pistole on Sun Mar 23, 2008 5:08 pm

zul_cbr wrote:lepas di test2, nampak nya, masalah semput pada RPM 4k masih berterusan...jadi...lepas ni nak cuba tukar ignition coil dgn kawan...err ada sesapa yg pakai cbr400 lagi? Laughing

p/s - abg art, kalo ignition coil dah lama @ kaput, apa efek dia ek? pada firing jadi apa?

- doubt that it would be an ignition coil problem.

- probably a failure of the ignition advance
and/or jetting/dirt in the carb.

- you'll just have to test each and every item
one by one (if you got manual and specs).

- is it "spot-on" at 4K rpms , all the time ?

cheers
.

pistole

Number of posts : 95
Registration date : 2008-01-09

View user profile

Back to top Go down

Re: jom belajar buka skru cbr400.....

Post  zul_cbr on Sun Mar 23, 2008 8:14 pm

pistole wrote:
zul_cbr wrote:lepas di test2, nampak nya, masalah semput pada RPM 4k masih berterusan...jadi...lepas ni nak cuba tukar ignition coil dgn kawan...err ada sesapa yg pakai cbr400 lagi? Laughing

p/s - abg art, kalo ignition coil dah lama @ kaput, apa efek dia ek? pada firing jadi apa?

- doubt that it would be an ignition coil problem.

- probably a failure of the ignition advance
and/or jetting/dirt in the carb.

- is it "spot-on" at 4K rpms , all the time ?

cheers
.

i can say that carburetor is very2 OK because of the good idling it have. plus i had synchronized/balanced it. the pickup also very good and smooth until 4k RPM. after 4k RPM (regards any gear) it became "semput2". this thing happen after my accident last year.

anyway, thanks 4 ur advice tuan pistole. Very Happy any comment would be appreciated. cheers

zul_cbr

Number of posts : 642
Age : 28
Location : JB-Ayer Keroh,Melaka
Registration date : 2008-01-09

View user profile http://profiles.friendster.com/mzul

Back to top Go down

Re: jom belajar buka skru cbr400.....

Post  pistole on Sun Mar 23, 2008 9:28 pm

zul_cbr wrote:i can say that carburetor is very2 OK because of the good idling it have. plus i had synchronized/balanced it. the pickup also very good and smooth until 4k RPM. after 4k RPM (regards any gear) it became "semput2"

- the idle jet is separate from the mid/high jets.

- so the thing may idle fine , but would have a flat spot
as the jets transition from idle to mid to high.

- were the carbs taken apart and cleaned one by one ?
esp their float-bowls ?

cheers
.


edit : sorry .. haha ... boleh cakap besor pasal beca aku
hanya ada satu carb je ....

.

pistole

Number of posts : 95
Registration date : 2008-01-09

View user profile

Back to top Go down

Re: jom belajar buka skru cbr400.....

Post  art zxr on Mon Mar 24, 2008 9:28 am

Thanks Pistole for helping Zul.

Betul tu, Zul! carburetor ada banyak jet, kadang2 idle tak baik tapi kita rev ok. Kadang2 idle ok, rev tak ok. Plus,> CBR ko ada 4 karburetor tau. Jangan tukar coil dulu sbb aku suspek ko punya karburetor ada problem kat mid/ hi speed jet.

art zxr

Number of posts : 221
Location : Larkin Jaya, Johor Bahru. Johor
Registration date : 2008-01-12

View user profile

Back to top Go down

Re: jom belajar buka skru cbr400.....

Post  zul_cbr on Mon Mar 24, 2008 10:17 am

pistole wrote:
zul_cbr wrote:i can say that carburetor is very2 OK because of the good idling it have. plus i had synchronized/balanced it. the pickup also very good and smooth until 4k RPM. after 4k RPM (regards any gear) it became "semput2"

- were the carbs taken apart and cleaned one by one ?
esp their float-bowls ?

yes! nothing wrong with it...tapi takpa, i re-check lah! Very Happy tuan pistole, actually what is the indication for the malfunction coils? i dont have any experience...my kapcai tak pernah tukar coil pun. Twisted Evil

abg art >> bukan nak tukar coil, tapi nak swap dgn coil lain. boleh ke try ZXR punya? ramai kawan pakai ZXR..

zul_cbr

Number of posts : 642
Age : 28
Location : JB-Ayer Keroh,Melaka
Registration date : 2008-01-09

View user profile http://profiles.friendster.com/mzul

Back to top Go down

Re: jom belajar buka skru cbr400.....

Post  assasins on Mon Mar 24, 2008 10:35 am

zul_cbr wrote:
pistole wrote:
zul_cbr wrote:i can say that carburetor is very2 OK because of the good idling it have. plus i had synchronized/balanced it. the pickup also very good and smooth until 4k RPM. after 4k RPM (regards any gear) it became "semput2"

- were the carbs taken apart and cleaned one by one ?
esp their float-bowls ?

yes! nothing wrong with it...tapi takpa, i re-check lah! Very Happy tuan pistole, actually what is the indication for the malfunction coils? i dont have any experience...my kapcai tak pernah tukar coil pun. Twisted Evil

abg art >> bukan nak tukar coil, tapi nak swap dgn coil lain. boleh ke try ZXR punya? ramai kawan pakai ZXR..

zul, aku rasa ko kena tune semula carb ko.....
mengikut pengalaman aku la kan, tue probs pada jet yang terdapat pada carb (tune dah tak betul)...
kalo salah tolong tunjukkan....
Razz Razz Razz

assasins

Number of posts : 261
Age : 30
Location : johor bahru
Registration date : 2008-01-09

View user profile http://en.netlog.com/21black_jack

Back to top Go down

Re: jom belajar buka skru cbr400.....

Post  zul_cbr on Mon Mar 24, 2008 10:43 am

assasins wrote:
zul_cbr wrote:
pistole wrote:
zul_cbr wrote:i can say that carburetor is very2 OK because of the good idling it have. plus i had synchronized/balanced it. the pickup also very good and smooth until 4k RPM. after 4k RPM (regards any gear) it became "semput2"

- were the carbs taken apart and cleaned one by one ?
esp their float-bowls ?

yes! nothing wrong with it...tapi takpa, i re-check lah! Very Happy tuan pistole, actually what is the indication for the malfunction coils? i dont have any experience...my kapcai tak pernah tukar coil pun. Twisted Evil

abg art >> bukan nak tukar coil, tapi nak swap dgn coil lain. boleh ke try ZXR punya? ramai kawan pakai ZXR..

zul, aku rasa ko kena tune semula carb ko.....
mengikut pengalaman aku la kan, tue probs pada jet yang terdapat pada carb (tune dah tak betul)...
kalo salah tolong tunjukkan....
Razz Razz Razz

masalahnya, pomen otai sbk pun dah tune.....dia tak pakai manometer atau gauge meter utk tune. main pulas2 pastu dengar bunyik...kire dah lama la dia main sbk ni....dia yg kata carb ok lagi....so, aku assume ok la carb tu...sbb tu aku troubleshoot dari benda selain carb dulu..kalo dia tipu, aku tipu gak le. Razz

zul_cbr

Number of posts : 642
Age : 28
Location : JB-Ayer Keroh,Melaka
Registration date : 2008-01-09

View user profile http://profiles.friendster.com/mzul

Back to top Go down

Re: jom belajar buka skru cbr400.....

Post  assasins on Mon Mar 24, 2008 10:47 am

zul_cbr wrote:
masalahnya, pomen otai sbk pun dah tune.....dia tak pakai manometer atau gauge meter utk tune. main pulas2 pastu dengar bunyik...kire dah lama la dia main sbk ni....dia yg kata carb ok lagi....so, aku assume ok la carb tu...sbb tu aku troubleshoot dari benda selain carb dulu..kalo dia tipu, aku tipu gak le. Razz

tang tue tak dapek eh den nak nolong....
Razz Razz Razz

assasins

Number of posts : 261
Age : 30
Location : johor bahru
Registration date : 2008-01-09

View user profile http://en.netlog.com/21black_jack

Back to top Go down

Re: jom belajar buka skru cbr400.....

Post  Sponsored content Today at 4:09 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 6 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum