Review/Opinion Pasal Kawasaki ZX2R (aka ZXR250)

View previous topic View next topic Go down

Review/Opinion Pasal Kawasaki ZX2R (aka ZXR250)

Post  pistole on Wed Feb 13, 2008 9:50 am

.



- hi.

- nak mintak tolong rakan-rakan yang pakai
moto jenis ZX2R (aka ZXR250) untuk beri
sedikit review/pandangan pasal moto jenis
ni (ie , smallest 4 cylinder sports bike).

- dari segi performance , handling, braking,
maintenance , parts , etc.

- yang saya dan buat research sedikit , terdapat
dua jenis ( betul ? ) , ie :

ZX-250A: from 1989 to 1991.

ZX-250C: from 1991 to 1999. Changes in bodywork, suspension,
electricals, engine and carburettors. Increased in horsepower from
previous model and reduced weight.

.

- pasal mungkin nak start sedikit dengan
sportsbike , dan nak try dengan moto yang
tak garang sangat.

- tenkiu.

.

pistole

Number of posts : 95
Registration date : 2008-01-09

View user profile

Back to top Go down

Re: Review/Opinion Pasal Kawasaki ZX2R (aka ZXR250)

Post  assasins on Wed Feb 13, 2008 10:08 am

kalo mcm nie....
rasanya cuba direct to bro art.....
dia lebih memahami zx2 nie....
he he he...
Very Happy Very Happy Very Happy

assasins

Number of posts : 261
Age : 31
Location : johor bahru
Registration date : 2008-01-09

View user profile http://en.netlog.com/21black_jack

Back to top Go down

Re: Review/Opinion Pasal Kawasaki ZX2R (aka ZXR250)

Post  art zxr on Wed Feb 13, 2008 10:21 am

I,m coming, bounce

Tak garang sangat? Betul jugak sebab ZXR ni agak ringan dan power delivery (torque) tak berapa mengejut seperti supersports 600cc keatas.

Handling cukup baik, dlm sesetengah keadaan kita boleh coner lebih laju daripada supersportsbike. Fork fully adjustable for bound/rebound/compression/ spring rate.

Brake boleh guna tetapi kurang memuaskan. Mungkin boleh upgrade guna steel braided line, better quality pads etc. I belum cuba jadi tak boleh beri pendapat disini. Brake belakang kita boleh berdiri ia tetap tidak lock. scratch

Enjinnya walaupun boleh pecut sehingga 19Krpm. peak horsepower hanya sehingga 15Krpm shj. Peak torque pula pada 11Krpm. Dah cukup laju la tuu Wink Lebihan 15->19Krpm tu sebagai safety zone semasa kita down shift supaya tak terlepas dalam redline.

Maintenance sebenarnya senang. Kalau U mahu I boleh beri workshop manual dan U boleh lihat sendiri cara2nya.

Peace cheers

art zxr

Number of posts : 221
Location : Larkin Jaya, Johor Bahru. Johor
Registration date : 2008-01-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Review/Opinion Pasal Kawasaki ZX2R (aka ZXR250)

Post  assasins on Wed Feb 13, 2008 10:41 am

ha ha ha...
itu taiko sudah kuar...
he he he...
Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil

assasins

Number of posts : 261
Age : 31
Location : johor bahru
Registration date : 2008-01-09

View user profile http://en.netlog.com/21black_jack

Back to top Go down

Re: Review/Opinion Pasal Kawasaki ZX2R (aka ZXR250)

Post  pistole on Wed Feb 13, 2008 10:44 am

.

- hi , and thanks Art !

- ada sebijik kedai moto kat Taman Tun Aminah yang
menang 'specialised' dengan moto jenis Kawasaki
(lupa nama kedai moto tu , tapi kira dekat dengan
shopping-center tu).

- when I was there , diaorang busy overhaul moto
Kawasaki.

- kedai tu , boleh ah ?

.

pistole

Number of posts : 95
Registration date : 2008-01-09

View user profile

Back to top Go down

Re: Review/Opinion Pasal Kawasaki ZX2R (aka ZXR250)

Post  art zxr on Wed Feb 13, 2008 10:51 am

Ooo nama kedai tu 'motormatic'? Boleh jugak. Harganya mahal lagi dari kita direct beli dari owner. Tapi beli dgn kedai tu kita mungkin dapat 'warranty' mana tau baru guna sudah rosak.

art zxr

Number of posts : 221
Location : Larkin Jaya, Johor Bahru. Johor
Registration date : 2008-01-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Review/Opinion Pasal Kawasaki ZX2R (aka ZXR250)

Post  pistole on Wed Feb 13, 2008 11:17 am

.

art zxr wrote:Ooo nama kedai tu 'motormatic'?

- keke.

- yup , betul. Itu nama kedai , tak silap saya.

- maybe nanti lewat sikit , nak pergi singgah kat
situ , tengok-tengok ...

tq

.

pistole

Number of posts : 95
Registration date : 2008-01-09

View user profile

Back to top Go down

Re: Review/Opinion Pasal Kawasaki ZX2R (aka ZXR250)

Post  pakutekan on Wed Feb 13, 2008 1:38 pm

arituh pnah tny kdai tuh.. zx2 16k.. huhuuu.. kalo nk cari kt kdai.. kt tmn u ade.. kdai tuh seberang jln dpn jusco.. cari la sepanjang jln tuh... ari tuh ade 2biji.. 13k.. tp due2 dh di book.. die ckp ade lg 1...

pakutekan

Number of posts : 98
Location : skudai-shah alam
Registration date : 2008-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Review/Opinion Pasal Kawasaki ZX2R (aka ZXR250)

Post  ecik on Wed Feb 13, 2008 2:07 pm

Suspect bro pistole dah minat pulak kat Zx2?

Kat Tmn U, depan Jusco ada 2 biji nak jual. Saya ke situ sbb beli paddock stand. Cuba la g tengok. Tapi bagi saya anything above RM12K is expensive.

ecik

Number of posts : 190
Age : 59
Location : Gelang Patah, Johor ~ Kuantan, Pahang
Registration date : 2008-01-09

View user profile

Back to top Go down

Re: Review/Opinion Pasal Kawasaki ZX2R (aka ZXR250)

Post  assasins on Wed Feb 13, 2008 5:43 pm

ecik wrote:Suspect bro pistole dah minat pulak kat Zx2?

Kat Tmn U, depan Jusco ada 2 biji nak jual. Saya ke situ sbb beli paddock stand. Cuba la g tengok. Tapi bagi saya anything above RM12K is expensive.

tau la cbr tue lagi murah(murah pn tak la murah bnyk...)....
tapi nak maintain tue yang demam....
he he he...

assasins

Number of posts : 261
Age : 31
Location : johor bahru
Registration date : 2008-01-09

View user profile http://en.netlog.com/21black_jack

Back to top Go down

Re: Review/Opinion Pasal Kawasaki ZX2R (aka ZXR250)

Post  scid on Wed Feb 13, 2008 7:32 pm

yg ader zx2 kat depan tuh mmg mahal pon..dier slalu markup tinggi pastuh moto yg dpt blom tentu tip top sbb nsr haku pon beli kat situ jugak..kecewa sbb pomen lame aku dah jrg bikim moto haku..tuh dah tak berani anta situ dah...kalo nak beli gak bleh tp kene bwk member yg ader zx2 atau expert ar dlm moto nih kalo tak kang takot baru jln dah prob...digalakkan bwk lar abg art atau kole bounce bounce bounce

scid

Number of posts : 431
Age : 32
Location : Skudai, Johor ~ Gopeng, Perak
Registration date : 2008-01-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Review/Opinion Pasal Kawasaki ZX2R (aka ZXR250)

Post  pakutekan on Wed Feb 13, 2008 11:23 pm

2biji tuh dh ade org beli...tp xamek lg kot.. ade lg 1 katenye.. mane ntah xnmpk pn arituh..
ade jual paddock gak ke situ?? bape??

pakutekan

Number of posts : 98
Location : skudai-shah alam
Registration date : 2008-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Review/Opinion Pasal Kawasaki ZX2R (aka ZXR250)

Post  ecik on Thu Feb 14, 2008 9:09 am

pakutekan wrote:2biji tuh dh ade org beli...tp xamek lg kot.. ade lg 1 katenye.. mane ntah xnmpk pn arituh..
ade jual paddock gak ke situ?? bape??
Dia jual stand tu kat saya RM90.00, saya rasa mahal lah, model tu saya rasa dlm RM65 je. Lagi pun kena kencing gak. Bayar deposit, kata blh dpt dlm 3 atau 4 hari, tapi 2 minggu baru dpt. Baik g beli kat JB, mahal sikit tak pe tapi servis bagus.

ecik

Number of posts : 190
Age : 59
Location : Gelang Patah, Johor ~ Kuantan, Pahang
Registration date : 2008-01-09

View user profile

Back to top Go down

Re: Review/Opinion Pasal Kawasaki ZX2R (aka ZXR250)

Post  pistole on Thu Feb 14, 2008 11:49 am

art zxr wrote:Ooo nama kedai tu 'motormatic'?


- hi.

- just found out that they've got a
website :

http://takashigin.tripod.com

- wild !

.

pistole

Number of posts : 95
Registration date : 2008-01-09

View user profile

Back to top Go down

Re: Review/Opinion Pasal Kawasaki ZX2R (aka ZXR250)

Post  barrenwizard on Thu Feb 14, 2008 4:30 pm

Damn, I've never seen such an establish bike service shop with website. First time, furthermore, there's TURBO for the ZX2R. Crazy lah nowonder one of my Perling boys saw it and tell me about it but I don't believe it. Now I do. DAMN!! Twisted Evil

_________________

"MAN IS A PUPIL, PAIN IS HIS TEACHER"

barrenwizard

Number of posts : 263
Age : 29
Location : Johor Bahru, Johor
Registration date : 2008-01-09

View user profile http://www.friendster.com/barrenwizard

Back to top Go down

Re: Review/Opinion Pasal Kawasaki ZX2R (aka ZXR250)

Post  scid on Thu Feb 14, 2008 5:40 pm

better jgn lar...haku kene dulu byr lmbt sbb ader masalah sket dier charge haku RM250 ...kedai yg lg satu depan jejantas dulu pon ok lagi mase aku beli 125 dulu pon lmbt 4 bulan dier charge interest rm80 ajer..rm20 tiap bulan...mmg tipu giler...tak paham btol haku...tobat dah nak pegi saner woooo...

p/s: best ar video derang tuh..biler kite nak wat ek cam dulu cheers

scid

Number of posts : 431
Age : 32
Location : Skudai, Johor ~ Gopeng, Perak
Registration date : 2008-01-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Review/Opinion Pasal Kawasaki ZX2R (aka ZXR250)

Post  encyclopedia on Thu Feb 14, 2008 8:42 pm

kedai motormatic tu memang best...aku seblom beli motor blade selalu lepak kat sner...banyak la yg dia ajar kat aku cara2 nak tunggang motor cc beso nie...abis semua motor second dia aku pinjam....tokey dia sporting...cume aku jer x berani nk bawak motor turbo dia...negok dia test moto tu memang laju....bunyi pon garang....yg aku respect kt kdai tu bile kite bli motor ngan dia ada warranty 3oookm....hmmm lagi satu...motor yg dia jual semua dh di repair...tip top lg...nk tau nape aku x bli motor ngan dia...hehehehee...coz aku rasa harganya agak mahal dari biasa....tok pengetahuan kawan2 semua tokey tu selalu masukkan gambar motor yg telah di repair tok di jual di dalam magazine mototrader....

encyclopedia

Number of posts : 14
Registration date : 2008-01-16

View user profile

Back to top Go down

Re: Review/Opinion Pasal Kawasaki ZX2R (aka ZXR250)

Post  art zxr on Thu Feb 14, 2008 8:47 pm

Well, earlier when I start using the ZX2, someone mention to me about the turbo for ZX2. I didn,t listen to him. But later on I saw 1 in a Japanese website & it catches my interest. But nobody would listen to me. Mmmm. But now,... DAMN


Last edited by on Thu Feb 14, 2008 10:52 pm; edited 1 time in total

art zxr

Number of posts : 221
Location : Larkin Jaya, Johor Bahru. Johor
Registration date : 2008-01-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Review/Opinion Pasal Kawasaki ZX2R (aka ZXR250)

Post  pistole on Thu Feb 14, 2008 10:31 pm

.

- sebelum aku beli beca aku tu , aku ada singgah kat
kedai Motormatic ni.

- the boss (lupa nama dia) memang very friendly and
very very knowledgeable pasal Kawasakis dan dia tak
lokek nak kongsi maklumat.

- as for the "price" , aku tak tanya dan juga tak tahu
pasal ni.

- memang dah these few days ber-planing nak pergi
kedai dia pada waktu petang , tapi every day slip-by
tak sempat pergi .... aiya. Try again tomorrow (Friday).

.

- and that video yang diaorang buat pasal ride ke
Kuantan ... fuiyoh !

.

pistole

Number of posts : 95
Registration date : 2008-01-09

View user profile

Back to top Go down

Re: Review/Opinion Pasal Kawasaki ZX2R (aka ZXR250)

Post  art zxr on Thu Feb 14, 2008 10:42 pm

The boss's wife ride Kawasaki Z750S!!

art zxr

Number of posts : 221
Location : Larkin Jaya, Johor Bahru. Johor
Registration date : 2008-01-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Review/Opinion Pasal Kawasaki ZX2R (aka ZXR250)

Post  zul_cbr on Thu Feb 14, 2008 11:58 pm

pistole wrote:.

- sebelum aku beli beca aku tu , aku ada singgah kat
kedai Motormatic ni.

- the boss (lupa nama dia) memang very friendly and
very very knowledgeable pasal Kawasakis dan dia tak
lokek nak kongsi maklumat.

- as for the "price" , aku tak tanya dan juga tak tahu
pasal ni.

- memang dah these few days ber-planing nak pergi
kedai dia pada waktu petang , tapi every day slip-by
tak sempat pergi .... aiya. Try again tomorrow (Friday).

.

- and that video yang diaorang buat pasal ride ke
Kuantan ... fuiyoh !

.

bro, i suggest u try this...



CBR919...96 model...fuhhhh..........dia punya bunyi satu kampung boleh dengar......saya naik smalam dgn a friend of mine...body tegap tapi ringan....bike up for sale...36k OTR. Laughing

zul_cbr

Number of posts : 642
Age : 28
Location : JB-Ayer Keroh,Melaka
Registration date : 2008-01-09

View user profile http://profiles.friendster.com/mzul

Back to top Go down

Re: Review/Opinion Pasal Kawasaki ZX2R (aka ZXR250)

Post  Sponsored content Today at 6:48 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum