"Big-Pocket" to be a "Big-Bikers" ?

View previous topic View next topic Go down

"Big-Pocket" to be a "Big-Bikers" ?

Post  zul_cbr on Fri Jan 18, 2008 12:28 pm

salam guys..

as a student, saya nak tau pendapat abg2,adik2,uncle2,maknancik2,awek2, DTBS sekalian...

betul ke bila nak pakai moto besar, pocket pun kna besar (banyak duit ler)? adakah kalo kita tak banyak duit, kita takleh pakai moto beso?

bapak saya crite masa zaman dia muda dia miskin tapi berhajat nak pakai moto beso. keje antar roti mana la ada duit sgt kan. memula ikat perut 3,4 taun. pakai GSX400. pastu jual moto, beli proton saga. stop lagi biking tggu anak besar sket. pastu, keta abis bayar, buat refinance then baru bli cbr400. main moto balik.

maknanya disini, kalo ada cara semua bole jalan. sampai kna stop biking 4,5 taun..huh....gitu?

zul_cbr

Number of posts : 642
Age : 28
Location : JB-Ayer Keroh,Melaka
Registration date : 2008-01-09

View user profile http://profiles.friendster.com/mzul

Back to top Go down

Re: "Big-Pocket" to be a "Big-Bikers" ?

Post  ronan on Fri Jan 18, 2008 12:36 pm

sememangnya motor besar mahal dan merupakan barang mewah, bukan keperluan. jadi, bila mahal, dah tentu perlu duit yg banyak (berbanding dgn motor biasa) untuk beli & jaga.

cuma, kita ni ada yang rezeki mewah & ada yang kurang mewah. keutamaan dalam hidup menjadi perbezaan. ada yang gaji RM2.5k/bln dah boleh beli sbk, ada yg tak. kenapa? sbb mgkin yang mampu tu masih blm berkeluarga. jadi takde masalah. bagi yg dah berkeluarga, byk keutamaan yg perlu untuk keluarga,.. betul tak? gaji RM2.5k/bln pun kadang2 tak cukup.

nasihat aku kepada riders yg masih muda & bujang,... kalau nak rasa bawak sbk, jangan kawin cepat2 dulu. kumpul duit, beli sbk. bawak puas2. lepas dah puas nnt, jual sbk, duit tu buat kawin.

kesimpulannya, sbk bukan hanya utk orang kaya... tetapi untuk orang yg mampu.

p/s: macamane ko nak buat diri mampu, terpulang. ada yang kumpul duit 4-5 tawun, ade yg mcm aku,.. beli motor sg.... murah..

_________________

ronan

Number of posts : 371
Age : 42
Location : JB
Registration date : 2008-01-09

View user profile

Back to top Go down

Re: "Big-Pocket" to be a "Big-Bikers" ?

Post  ben_panced on Fri Jan 18, 2008 2:18 pm

care mudah..
beli moto singapore..
murah, so tak payah nak spend rm80k utk k5 seken hand...
kite ni bukan ape, kite kene jadik pengguna yang bijak, jangan biarkan diri dari ditindas oleh pihak-pihak yang mementingkan duit sahaja

ben_panced

Number of posts : 90
Age : 30
Location : Kulai
Registration date : 2008-01-10

View user profile

Back to top Go down

Re: "Big-Pocket" to be a "Big-Bikers" ?

Post  ~MI~ on Fri Jan 18, 2008 2:25 pm

ben_panced wrote:care mudah..
beli moto singapore..
murah, so tak payah nak spend rm80k utk k5 seken hand...
kite ni bukan ape, kite kene jadik pengguna yang bijak, jangan biarkan diri dari ditindas oleh pihak-pihak yang mementingkan duit sahaja

Abihh... mentenan camner... tayar dah dekat seribu... enjin oil - fully syntetic dah seratus lebih.. tak masuk sparkplugs, oil filter, dan macam-macam lagi... PC, full system ekzos, dabel babel, etcs.
Dan tu kalau motor mahal takkan nak pakai helmet cikai, suit lagi, kasut lagi... perghh... boleh kawin lagi satu tu...

~MI~

Number of posts : 205
Age : 35
Location : Permas Jaya
Registration date : 2008-01-11

View user profile

Back to top Go down

Re: "Big-Pocket" to be a "Big-Bikers" ?

Post  ben_panced on Fri Jan 18, 2008 2:26 pm

mentenen blakang cite..
yang penting takle nak kuar rm1k tiap2x bulan nak bayar loan..
duit 1k tu bolelah nak wat kumpul beli rumah ke kumpul wat belanje kawen ke (khas untuk orang-orang bujang cam aku, scid, zul, matnan dsb) king

ben_panced

Number of posts : 90
Age : 30
Location : Kulai
Registration date : 2008-01-10

View user profile

Back to top Go down

Re: "Big-Pocket" to be a "Big-Bikers" ?

Post  zul_cbr on Fri Jan 18, 2008 2:30 pm

tu la pasal, mentenen je dah sakit. kena pulak cdi kong ke, rectifier overheat ke, huh..

adakah mmg ditakdirkan org kurang berduit ni xlayak pakai moto beso?

zul_cbr

Number of posts : 642
Age : 28
Location : JB-Ayer Keroh,Melaka
Registration date : 2008-01-09

View user profile http://profiles.friendster.com/mzul

Back to top Go down

Re: "Big-Pocket" to be a "Big-Bikers" ?

Post  ~MI~ on Fri Jan 18, 2008 2:51 pm

zul_cbr wrote:tu la pasal, mentenen je dah sakit. kena pulak cdi kong ke, rectifier overheat ke, huh..

adakah mmg ditakdirkan org kurang berduit ni xlayak pakai moto beso?

Ek eleeehh.. Zul dah letak muka babyface dia... Razz

~MI~

Number of posts : 205
Age : 35
Location : Permas Jaya
Registration date : 2008-01-11

View user profile

Back to top Go down

Re: "Big-Pocket" to be a "Big-Bikers" ?

Post  art zxr on Sat Jan 19, 2008 4:57 am

Ditakdirkan aku nak memiliki Lamborghini Murcielago LP640. Tapi harganya dah jejak 2 juta. Penggunaan petrolnya nanti. Maintenance. Roadtax setahun dah $16K. Insurance pulak. Hisshhh.
Memangla kereta tu bukan utk aku. Walau ada org bagi free, perbelanjaannya pun aku tak mampu.

Moto pun mcm tu jugak. Aku pernah ikut Abg Adi 'CBR929' pergi servis moto dia. Tukar tayar depan+belakang dah $950. Menurut dia tak sampai setahun tayar tu dah habis. Roadtax + insurance lagi. Kalau rosak camana pulak.

Pada aku ZXR250 ni pun dah cukup baik. Masa akan datang tak tau la pulak kan. Kalau mampu Z750 atau ZX6. Insyaallah.. Skrg mmg belum boleh Smile

art zxr

Number of posts : 221
Location : Larkin Jaya, Johor Bahru. Johor
Registration date : 2008-01-12

View user profile

Back to top Go down

Re: "Big-Pocket" to be a "Big-Bikers" ?

Post  pistole on Sat Jan 19, 2008 5:56 am

- kalau masih bujang , priority : kumpul duit untuk kahwin / beli keta / beli rumah.

- kalau sudah married , priority : kumpul duit untuk beli keta / beli rumah / anak-anak.

- kalau sudah ada anak : priority : kumpul duit untuk beli keta / rumah/ anak-sekolah

.

- lepas tu semua , baru think of your ownself. Ie , barang yang YOU seorang nak
beli , nak enjoy.

cheers.

.

pistole

Number of posts : 95
Registration date : 2008-01-09

View user profile

Back to top Go down

Re: "Big-Pocket" to be a "Big-Bikers" ?

Post  ronan on Sat Jan 19, 2008 9:56 am

ben_panced wrote:mentenen blakang cite..
(khas untuk orang-orang bujang cam aku, scid, zul, matnan dsb) king

matnan kan spesis laen.. mane same ngan ko ngan zul... dia ni spesis ganaz.. hehehehhe... korang seme maintenance blakang citer... matnan, citer maintenance blakang...... huarghhhhhhhhahahahahhahahaha...

_________________

ronan

Number of posts : 371
Age : 42
Location : JB
Registration date : 2008-01-09

View user profile

Back to top Go down

Re: "Big-Pocket" to be a "Big-Bikers" ?

Post  ecik on Thu Jan 24, 2008 4:49 pm

pistole wrote:- kalau masih bujang , priority : kumpul duit untuk kahwin / beli keta / beli rumah.

- kalau sudah married , priority : kumpul duit untuk beli keta / beli rumah / anak-anak.

- kalau sudah ada anak : priority : kumpul duit untuk beli keta / rumah/ anak-sekolah

.

- lepas tu semua , baru think of your ownself. Ie , barang yang YOU seorang nak
beli , nak enjoy.

cheers.

.

So guys, a very sound advice from someone who is really successful in life.
Plan, prioritise. These are the key! No shortcut bros!

Jgn hanya nak main mtr, keluarga/pelajaran/tanggung jwb diabaikan!

ecik

Number of posts : 190
Age : 59
Location : Gelang Patah, Johor ~ Kuantan, Pahang
Registration date : 2008-01-09

View user profile

Back to top Go down

Re: "Big-Pocket" to be a "Big-Bikers" ?

Post  scid on Thu Jan 24, 2008 5:29 pm

ecik wrote:
pistole wrote:- kalau masih bujang , priority : kumpul duit untuk kahwin / beli keta / beli rumah.

- kalau sudah married , priority : kumpul duit untuk beli keta / beli rumah / anak-anak.

- kalau sudah ada anak : priority : kumpul duit untuk beli keta / rumah/ anak-sekolah

.

- lepas tu semua , baru think of your ownself. Ie , barang yang YOU seorang nak
beli , nak enjoy.

cheers.

.

So guys, a very sound advice from someone who is really successful in life.
Plan, prioritise. These are the key! No shortcut bros!

Jgn hanya nak main mtr, keluarga/pelajaran/tanggung jwb diabaikan!

yup pakai aper yg mampu dulu..dah settle yg list atas tuh baru pikir benda laen...benda plg penting mase pakai moto tgk mentenen dier camner..selagi tak rabak poket boleh ar pakai..jgn maen moto smpi benda penting laen di abaikan

scid

Number of posts : 431
Age : 32
Location : Skudai, Johor ~ Gopeng, Perak
Registration date : 2008-01-10

View user profile

Back to top Go down

Re: "Big-Pocket" to be a "Big-Bikers" ?

Post  zul_cbr on Sat Jan 26, 2008 5:18 pm

pistole wrote:- kalau masih bujang , priority : kumpul duit untuk kahwin / beli keta / beli rumah.

- kalau sudah married , priority : kumpul duit untuk beli keta / beli rumah / anak-anak.

- kalau sudah ada anak : priority : kumpul duit untuk beli keta / rumah/ anak-sekolah

.

- lepas tu semua , baru think of your ownself. Ie , barang yang YOU seorang nak
beli , nak enjoy.

cheers.

.

thanks. bright info!

zul_cbr

Number of posts : 642
Age : 28
Location : JB-Ayer Keroh,Melaka
Registration date : 2008-01-09

View user profile http://profiles.friendster.com/mzul

Back to top Go down

Re: "Big-Pocket" to be a "Big-Bikers" ?

Post  rPiz on Sun Feb 03, 2008 1:15 am

zul, aq dgr ko nk bw bini lama ko g kolej??? sedap mmg sedap, tp klu ape2 emergency, blh tanggung ke bro??? perbelanjaan tetap moto tu lg???

rPiz

Number of posts : 156
Location : batu pahat - ayer keroh,mlke
Registration date : 2008-01-12

View user profile http://profiles.friendster.com/hafizhassan881114

Back to top Go down

Re: "Big-Pocket" to be a "Big-Bikers" ?

Post  Armanzie on Fri Mar 21, 2008 4:59 pm

dan sbb tu kalo nak cari pasangan hidup biarlah yg betul2....jgn harapkan muka je lawa, body je ngetop tp asyik wat pening kepala je takde maknanya juga.....asyik2 mintak duit je nak itu ini....laki2 yg pernah merasa superbike ni nafsunya sudah ada dua..1).isteri dan 2). superbike..dua2 mesti ada..kalo x der dah mcm nak patah semangat je dlm hidup...pd member2 yg bujang tu pilihlah awek dan bakal isteri yg betul2 ye..jgn harapkan muka je lawa tp suka kikis duit..tp kalo dah laki tu kaya raya takperlah gak..nasib badan lol!

Armanzie

Number of posts : 24
Age : 43
Location : JB
Registration date : 2008-03-19

View user profile

Back to top Go down

Re: "Big-Pocket" to be a "Big-Bikers" ?

Post  cikonmulan on Fri Mar 21, 2008 5:03 pm

Armanzie wrote:dan sbb tu kalo nak cari pasangan hidup biarlah yg betul2....jgn harapkan muka je lawa, body je ngetop tp asyik wat pening kepala je takde maknanya juga.....asyik2 mintak duit je nak itu ini....laki2 yg pernah merasa superbike ni nafsunya sudah ada dua..1).isteri dan 2). superbike..dua2 mesti ada..kalo x der dah mcm nak patah semangat je dlm hidup...pd member2 yg bujang tu pilihlah awek dan bakal isteri yg betul2 ye..jgn harapkan muka je lawa tp suka kikis duit..tp kalo dah laki tu kaya raya takperlah gak..nasib badan lol!

aiks...Mie bunyi macam awak pernah terkena je?? sian sian sian

sabaq je le !!!!! Wink

cikonmulan

Number of posts : 543
Location : Isketam Ball, Key Ell
Registration date : 2008-01-18

View user profile

Back to top Go down

Re: "Big-Pocket" to be a "Big-Bikers" ?

Post  assasins on Fri Mar 21, 2008 5:13 pm

cikonmulan wrote:
Armanzie wrote:dan sbb tu kalo nak cari pasangan hidup biarlah yg betul2....jgn harapkan muka je lawa, body je ngetop tp asyik wat pening kepala je takde maknanya juga.....asyik2 mintak duit je nak itu ini....laki2 yg pernah merasa superbike ni nafsunya sudah ada dua..1).isteri dan 2). superbike..dua2 mesti ada..kalo x der dah mcm nak patah semangat je dlm hidup...pd member2 yg bujang tu pilihlah awek dan bakal isteri yg betul2 ye..jgn harapkan muka je lawa tp suka kikis duit..tp kalo dah laki tu kaya raya takperlah gak..nasib badan lol!

aiks...Mie bunyi macam awak pernah terkena je?? sian sian sian

sabaq je le !!!!! Wink

SELALU DAH TERKENA TUE....
Razz Razz Razz

assasins

Number of posts : 261
Age : 31
Location : johor bahru
Registration date : 2008-01-09

View user profile http://en.netlog.com/21black_jack

Back to top Go down

Re: "Big-Pocket" to be a "Big-Bikers" ?

Post  cikonmulan on Fri Mar 21, 2008 5:16 pm

uiks...xkan pegang title "assasins" .... pon terkena jugak?? Razz
huhuhu
kasik support kat si armanzie aka MIE

mie....baik awak pi berguru ngan assasins or our playboy edisi terhad wc also known as MATNAN Wink

cikonmulan

Number of posts : 543
Location : Isketam Ball, Key Ell
Registration date : 2008-01-18

View user profile

Back to top Go down

Re: "Big-Pocket" to be a "Big-Bikers" ?

Post  Armanzie on Fri Mar 21, 2008 5:18 pm

cikon n asasins ni nak kenekan aku je!! kang aku sumbat lol! dgn mee hou liou baru padan muka lol! ...


yer mmg aku pernah terkene No pale

Armanzie

Number of posts : 24
Age : 43
Location : JB
Registration date : 2008-03-19

View user profile

Back to top Go down

Re: "Big-Pocket" to be a "Big-Bikers" ?

Post  cikonmulan on Fri Mar 21, 2008 5:26 pm

katun citer gaban betoi le....tu le GEMOK...si mie asyik nak makan mee hou liou je
nanti tuwon TTS ngan diaorg...minta nasihat dari pakar2 yg x bertauliah seperti assasins n abg art Razz

cikonmulan

Number of posts : 543
Location : Isketam Ball, Key Ell
Registration date : 2008-01-18

View user profile

Back to top Go down

Re: "Big-Pocket" to be a "Big-Bikers" ?

Post  assasins on Fri Mar 21, 2008 5:28 pm

Armanzie wrote:cikon n asasins ni nak kenekan aku je!! kang aku sumbat lol! dgn mee hou liou baru padan muka lol! ...


yer mmg aku pernah terkene No pale

MANA ADER....
AKU JUST CAKAP APA YANG BETUL N AKU PENAH RASA....
HA HA HA....
KALO TERASA TUE MAYBE TEMPIAS KOT....
HE HE HE....
Razz Razz Razz

assasins

Number of posts : 261
Age : 31
Location : johor bahru
Registration date : 2008-01-09

View user profile http://en.netlog.com/21black_jack

Back to top Go down

Re: "Big-Pocket" to be a "Big-Bikers" ?

Post  assasins on Fri Mar 21, 2008 5:31 pm

cikonmulan wrote:katun citer gaban betoi le....tu le GEMOK...si mie asyik nak makan mee hou liou je
nanti tuwon TTS ngan diaorg...minta nasihat dari pakar2 yg x bertauliah seperti assasins n abg art Razz

APSAL DARI TADI ASYIK NAMA AKU AJER YANG NAIK NIE....
ISH ISH ISH....
TAK BAIK TAU....
Razz Razz Razz

assasins

Number of posts : 261
Age : 31
Location : johor bahru
Registration date : 2008-01-09

View user profile http://en.netlog.com/21black_jack

Back to top Go down

Re: "Big-Pocket" to be a "Big-Bikers" ?

Post  scid on Fri Mar 21, 2008 6:00 pm

psssstttt...assassin ko yg terkene tuh awek ko yg no braper..ko nih bnyk sgt awek..penin paler aku Razz

scid

Number of posts : 431
Age : 32
Location : Skudai, Johor ~ Gopeng, Perak
Registration date : 2008-01-10

View user profile

Back to top Go down

Re: "Big-Pocket" to be a "Big-Bikers" ?

Post  Sponsored content Today at 6:41 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum