Bikers berhemah.

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

Bikers berhemah.

Post  art zxr on Tue Jan 15, 2008 2:25 pm

Tak berapa lama dulu dlm NST ada org persoal tentang hak marshall konvoi bermoto yg tahan lalu lintas untuk melepaskan moto2 yg sedang berkonvoi.

Ahad lepas ada SMS pembaca yg mengatakan superbikers ni mcm budak2 *****. Menurutnya dia nampak ada superbike datang dari belakang dan dia sudah mula beralih ke lorong kiri. Masalahnya sblh kiri dia ada kereta lain dan mengambil masa utk dia bertukar lorong. Akibatnya superbikers tu potong dia dan tunjuk jari tengah pada dia.
Aku rasa la sedikit sebanyak imej bikers skrg banyak terjejas sbb kejadian spt ni. Ditambah pula dgn kenyataan SamiV****. Kemalangan membabitkan moto besar pun dah kerap berlaku skrg. Lebih baik kita jaga imej bikers bermula dgn diri kita sendiri. Jangan buat org lain tak suka kt bikers. What do you all think?

art zxr

Number of posts : 221
Location : Larkin Jaya, Johor Bahru. Johor
Registration date : 2008-01-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Bikers berhemah.

Post  ronan on Tue Jan 15, 2008 2:28 pm

Saya setuju. segalanya bermula dengan diri kita sendiri.

p/s: lain kali, jangan angkat jari tengah... angkat kari telunjuk ke, kelingking ke, etc. tapi, paling senang, angkat kaki... belah.

_________________

ronan

Number of posts : 371
Age : 42
Location : JB
Registration date : 2008-01-09

View user profile

Back to top Go down

Re: Bikers berhemah.

Post  art zxr on Tue Jan 15, 2008 2:35 pm

Laughing Aku pernah angkat kaki kat kereta yg himpit aku. Laughing
Tapi tu dia yg cari pasal. Tapi dlm hal lain aku lebih suka keep cool je.

art zxr

Number of posts : 221
Location : Larkin Jaya, Johor Bahru. Johor
Registration date : 2008-01-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Bikers berhemah.

Post  ecik on Tue Jan 15, 2008 3:02 pm

Sebab tu la aku tak suka konvoi. Aku prefer sportbiking.

Jangan nak pandai2 halang kereta, kang kena langgar, mati katak! Polis dan polis trafik sahaja yang ada kuasa.

ecik

Number of posts : 190
Age : 59
Location : Gelang Patah, Johor ~ Kuantan, Pahang
Registration date : 2008-01-09

View user profile

Back to top Go down

Re: Bikers berhemah.

Post  ben_panced on Tue Jan 15, 2008 3:16 pm

kita ride biase-biase sudah..
layan koner, makan angin cam bese la Cool

ben_panced

Number of posts : 90
Age : 30
Location : Kulai
Registration date : 2008-01-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Bikers berhemah.

Post  scid on Tue Jan 15, 2008 3:17 pm

saye seorang bikers berhemah..saye bawak slow ajer..sayer xpenah pancung keta laen..cume kadang2 saye terleka ketika di lorong kanan dan mengambil mase untuk beralih ke lorong kiri tetapi saya tidah suke kereta yg cucuk saye dekat2 wpon saye salah..cukuplah sekadar memberi lampu sbg petanda..tetapi saye boleh bersabar kecuali lori2 yg hampir2 melanggar saye akn mendapat jari tengah dari saye smbl di maki hamun ngan bnyknyer..sekian harap maaf Laughing

scid

Number of posts : 431
Age : 32
Location : Skudai, Johor ~ Gopeng, Perak
Registration date : 2008-01-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Bikers berhemah.

Post  ~MI~ on Tue Jan 15, 2008 3:19 pm

Layan konar kat PG trek laaa... selamat dan takde blind spot! Razz

~MI~

Number of posts : 205
Age : 35
Location : Permas Jaya
Registration date : 2008-01-11

View user profile

Back to top Go down

Re: Bikers berhemah.

Post  ben_panced on Tue Jan 15, 2008 3:20 pm

scid wrote:saye seorang bikers berhemah..saye bawak slow ajer..sayer xpenah pancung keta laen..cume kadang2 saye terleka ketika di lorong kanan dan mengambil mase untuk beralih ke lorong kiri tetapi saya tidah suke kereta yg cucuk saye dekat2 wpon saye salah..cukuplah sekadar memberi lampu sbg petanda..tetapi saye boleh bersabar kecuali lori2 yg hampir2 melanggar saye akn mendapat jari tengah dari saye smbl di maki hamun ngan bnyknyer..sekian harap maaf Laughing

ko merujuk kat kejadian aritu ke??
papepon, kalau orang nak respek kite, kite kena respek orang lain dulu...
bak kata orang-orang lama Cool

ben_panced

Number of posts : 90
Age : 30
Location : Kulai
Registration date : 2008-01-10

View user profile

Back to top Go down

MARSHALLING

Post  ecik on Tue Jan 15, 2008 3:46 pm

Bros, isu ni tgh hangat diperbincangkan oleh otai2 dalam SBM.
Boleh rujuk: http://superbikemalaysia.com/index.php?showtopic=7508&st=0
Saya rasa kita tak payah campur, cuma perhatikan dan ikuti saja perkembangan. Tak silap saya salah seorg drpd forumer tu peg kanan polis.

ecik

Number of posts : 190
Age : 59
Location : Gelang Patah, Johor ~ Kuantan, Pahang
Registration date : 2008-01-09

View user profile

Back to top Go down

Re: Bikers berhemah.

Post  ecik on Tue Jan 15, 2008 4:05 pm

Check this out!

kalau ada seperfahaman ok la, maksudnya buddy system where u take care member infront of u, and member infront of u take care infront of them and so on...so memasing jaga kawan memasing..safety first..yg penting sekali kita jaga kawan kita bkn diri kita..sbb kalau kawan kita jatuh kita pun tetap jatuh walau bagus mana pun kita jaga diri sendiri..so bila ada rasa tanggungjawab antara satu sama lain, takda masaalah,insaallah..zig zag akan terjadi sendiri tanpa diarah oleh sweeper..isyarat tgn terjadi tanpa dipaksa...semua atas rasa tanggungjawab jaga kawan.

ecik

Number of posts : 190
Age : 59
Location : Gelang Patah, Johor ~ Kuantan, Pahang
Registration date : 2008-01-09

View user profile

Back to top Go down

Re: Bikers berhemah.

Post  scid on Tue Jan 15, 2008 6:34 pm

ben_panced wrote:
scid wrote:saye seorang bikers berhemah..saye bawak slow ajer..sayer tak penah pancung keta laen..cume kadang2 saye terleka ketika di lorong kanan dan mengambil mase untuk beralih ke lorong kiri tetapi saya tidah suke kereta yg cucuk saye dekat2 wpon saye salah..cukuplah sekadar memberi lampu sbg petanda..tetapi saye boleh bersabar kecuali lori2 yg hampir2 melanggar saye akn mendapat jari tengah dari saye smbl di maki hamun ngan bnyknyer..sekian harap maaf Laughing

ko merujuk kat kejadian aritu ke??
papepon, kalau orang nak respek kite, kite kena respek orang lain dulu...
bak kata orang-orang lama Cool

takde ah..nih sumer pengalaman aku ajer..aku mane penah menten lorong kanan kecuali untuk memotong ajer..untuk potong dari belah lane kecemasan sudah tak brape berani sebab penah insiden dan dengar cerita org bagaimana ketika potong dari kiri akan ader situasi di mana kereta atau kenderaan tersebut rosak atau tayar pancit lalu melanggar kite..oleh yg demikian untuk potong di lane kecemasan boleh dilakukan jika situasi membenarkan....itu ajer...

p/s:kadang-kadang orang lame pon tak respek(orang-orang tua yg nyanyuk ar) Razz

scid

Number of posts : 431
Age : 32
Location : Skudai, Johor ~ Gopeng, Perak
Registration date : 2008-01-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Bikers berhemah.

Post  art zxr on Tue Jan 15, 2008 8:18 pm

Pada aku pulak, apa kita buat jgn kacau org lain. Nak parking pun aku tengok org lain boleh lalu tak. Kalau terbuat silap lambai jer.
Kalau org lain buat silap aku jeling dulu. Kalau dia angkat tangan aku ok jugak. Kalau dia buat dekk aku tenung. Kalau dia tenung aku balik baru aku tunjuk jari. Evil or Very Mad

Kalau konvoi pulak lebih baik kita buat meeting point. Semua jumpa kat meeting point. Tak payah saing. Sesiapa tersangkut dekat simpang pun takpe. Jumpa kat point. Takde ganggu org sgt mcm tu.

Apehal kita buat org senang tengok kita. Jgn bagi diorg menyampah/benci kat bikers.

art zxr

Number of posts : 221
Location : Larkin Jaya, Johor Bahru. Johor
Registration date : 2008-01-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Bikers berhemah.

Post  zul_cbr on Tue Jan 15, 2008 11:31 pm

saya benci dgn pemandu yg tak reti hormat penunggang motor.. Rolling Eyes

kita pulak as bikers, lagi2 yg moto >150cc.... moto kita laju. tu kita kna sedar. kdg2, pemandu keta ni assume moto semua slow, padahal diorang taktau dlm masa beberapa saat je kita dah leh sampai sebelah diorang. so, KITA yg perlu waspada dari segala kemungkinan. jari sentiasa kat brek. sedia awal.

abah saya (superbikers lama kt jb, stop taun 2003) slalu igtkan,biar kita kawal moto dan bukannya moto yg kawal kita. don't push beyond the limit.

play safe. Smile

zul_cbr

Number of posts : 642
Age : 28
Location : JB-Ayer Keroh,Melaka
Registration date : 2008-01-09

View user profile http://profiles.friendster.com/mzul

Back to top Go down

Re: Bikers berhemah.

Post  ~MI~ on Wed Jan 16, 2008 8:17 am

zul_cbr wrote:saya benci dgn pemandu yg tak reti hormat penunggang motor.. Rolling Eyes
abah saya (superbikers lama kt jb, stop taun 2003) slalu igtkan,biar kita kawal moto dan bukannya moto yg kawal kita. don't push beyond the limit.

play safe. durex Smile

Power ayah ko... suruh la join kitorang... leh jadi sifu...

~MI~

Number of posts : 205
Age : 35
Location : Permas Jaya
Registration date : 2008-01-11

View user profile

Back to top Go down

Re: Bikers berhemah.

Post  zul_cbr on Wed Jan 16, 2008 8:28 am

~MI~ wrote:
zul_cbr wrote:saya benci dgn pemandu yg tak reti hormat penunggang motor.. Rolling Eyes
abah saya (superbikers lama kt jb, stop taun 2003) slalu igtkan,biar kita kawal moto dan bukannya moto yg kawal kita. don't push beyond the limit.

play safe. durex Smile

Power ayah ko... suruh la join kitorang... leh jadi sifu...

dah stop....


zaman dia dulu2....bikers dulu jarang accident, apsal?

p/s - mungkin keta pada zaman dulu pun xbanyak.kekekeke

zul_cbr

Number of posts : 642
Age : 28
Location : JB-Ayer Keroh,Melaka
Registration date : 2008-01-09

View user profile http://profiles.friendster.com/mzul

Back to top Go down

Re: Bikers berhemah.

Post  art zxr on Wed Jan 16, 2008 10:22 am

Kereta zaman dulu tak banyak & moto pun laju suam2 je. Aku ingat lagi masa aku tadika lagi, Honda CB750 top speed dlm 180kmh jekk. Skrg 250cc dah boleh jejak 200+kmh. Blom 600cc keatas.

Bapak Zul stail afro tuu Laughing

art zxr

Number of posts : 221
Location : Larkin Jaya, Johor Bahru. Johor
Registration date : 2008-01-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Bikers berhemah.

Post  ~MI~ on Wed Jan 16, 2008 10:29 am

Aku rasa laaa...
Ramai yang sedang mencari kesalahan superbikers sekarang, depa hanya menunggu sehingga ada kesempatan untuk kondem kitorang ni. Yelah kalau dapat kat depa video kita merempit, walaupun motor kita tu sebenarnya memang laju, depa mungkin ekploit untuk kondem superbikes ni. Kita kena tunjukkan yang kita ni berdisiplin...
Cuba pikirkan... kalau masa kita fnf dari Zorro ke SS (aku yakin masa tu semua nak besit) depa ambik kesempatan ambik video. susah wooo...
macam macam boleh kluar paper nanti... "..bapak rempit..", "JB menjeritlah", dan yang paling tak sedap ialah... "Dulu berlumba kat hiway pasal takde litar tertutup, sekarang dah ada litar PG masih berlumba kat hiway".

Moral of the story - Thaispusam ni pegi la PG Trek woii!!!

~MI~

Number of posts : 205
Age : 35
Location : Permas Jaya
Registration date : 2008-01-11

View user profile

Back to top Go down

Re: Bikers berhemah.

Post  ronan on Wed Jan 16, 2008 10:53 am

es most of awer members, ai deraiv en ai raid tu. samtaims wen ai deraiv, ai get med et motosaikels... en samtains wen ai raid, ai get med et kars.

so, bek tu beisiks... it ol setarted ferom within awersefs. if wi ar kertiyes in deraiving or raiding, 90% of de taim, wil will be sef. wi hef tu ting en deraiv/ raid...

bat samtaims, tings du hepen. oldo it is not awer folt. so, jas bikerful wen on rod.

_________________

ronan

Number of posts : 371
Age : 42
Location : JB
Registration date : 2008-01-09

View user profile

Back to top Go down

Re: Bikers berhemah.

Post  zul_cbr on Wed Jan 16, 2008 11:13 am

~MI~ wrote:Aku rasa laaa...
Ramai yang sedang mencari kesalahan superbikers sekarang, depa hanya menunggu sehingga ada kesempatan untuk kondem kitorang ni. Yelah kalau dapat kat depa video kita merempit, walaupun motor kita tu sebenarnya memang laju, depa mungkin ekploit untuk kondem superbikes ni. Kita kena tunjukkan yang kita ni berdisiplin...
Cuba pikirkan... kalau masa kita fnf dari Zorro ke SS (aku yakin masa tu semua nak besit) depa ambik kesempatan ambik video. susah wooo...
macam macam boleh kluar paper nanti... "..bapak rempit..", "JB menjeritlah", dan yang paling tak sedap ialah... "Dulu berlumba kat hiway pasal takde litar tertutup, sekarang dah ada litar PG masih berlumba kat hiway".

Moral of the story - Thaispusam ni pegi la PG Trek woii!!!

paling xbest, when some of the SUPERBIKERS nak SHOWOFF their expensive bikes to others.....mentang2 ada sbk....sedikit sebanyak mmg memburukkan nama bikers.

zul_cbr

Number of posts : 642
Age : 28
Location : JB-Ayer Keroh,Melaka
Registration date : 2008-01-09

View user profile http://profiles.friendster.com/mzul

Back to top Go down

Re: Bikers berhemah.

Post  barrenwizard on Wed Jan 16, 2008 11:18 am

Guys, guys, argue also no use. Keep it to yourself and remind others when you are with them physically. That would really help. Cause posting alone won't do any good at all. Most important of all. You do not follow what other negative things that other riders had done. Be discipline.

Although I admit that my performance at 2nd Link during the trip to Gelang Patah is not an encourageble one but at least it shows example of the risks involve if one does a dangerous or rude move, Evil or Very Mad

_________________

"MAN IS A PUPIL, PAIN IS HIS TEACHER"

barrenwizard

Number of posts : 263
Age : 29
Location : Johor Bahru, Johor
Registration date : 2008-01-09

View user profile http://www.friendster.com/barrenwizard

Back to top Go down

Re: Bikers berhemah.

Post  ronan on Wed Jan 16, 2008 11:21 am

zul_cbr wrote:paling xbest, when some of the SUPERBIKERS nak SHOWOFF their expensive bikes to others.....mentang2 ada sbk....sedikit sebanyak mmg memburukkan nama bikers.

wel, tu bi hones, samtaim wi olso fil laik showing off awer baiks tu ade pipel... wi spen so mach on de baik, of kos wi wan de baik tu bi epprisyiyeted.

bat, laik ai seid,... it ol setarted within awersefs. showing off bai raiding reklesli is defenetli not de rait ting tu du...

_________________

ronan

Number of posts : 371
Age : 42
Location : JB
Registration date : 2008-01-09

View user profile

Back to top Go down

Re: Bikers berhemah.

Post  zul_cbr on Wed Jan 16, 2008 11:26 am

ronan wrote:
zul_cbr wrote:paling xbest, when some of the SUPERBIKERS nak SHOWOFF their expensive bikes to others.....mentang2 ada sbk....sedikit sebanyak mmg memburukkan nama bikers.

wel, tu bi hones, samtaim wi olso fil laik showing off awer baiks tu ade pipel... wi spen so mach on de baik, of kos wi wan de baik tu bi epprisyiyeted.

bat, laik ai seid,... it ol setarted within awersefs. showing off bai raiding reklesli is defenetli not de rait ting tu du...

yup..betul bro. mmg sometime terasa nak showoff..tapi bukan dengan selit2 mcm ular lepas kena palu.. Evil or Very Mad

stakat nak rem2 takde hal la...mahal2 beli pipe yoshimura kalo tak rem2 apa gunnnnaaaaa kikikikikikikikikiki.....

p/s - kalo nak wheelie pon bole.tp kalo jatuh bangun sendiri...kakakakkakak

zul_cbr

Number of posts : 642
Age : 28
Location : JB-Ayer Keroh,Melaka
Registration date : 2008-01-09

View user profile http://profiles.friendster.com/mzul

Back to top Go down

Re: Bikers berhemah.

Post  ecik on Wed Jan 16, 2008 2:24 pm

barrenwizard wrote:Guys, guys, argue also no use. Keep it to yourself and remind others when you are with them physically. That would really help. Cause posting alone won't do any good at all. Most important of all. You do not follow what other negative things that other riders had done. Be discipline.

Although I admit that my performance at 2nd Link during the trip to Gelang Patah is not an encourageble one but at least it shows example of the risks involve if one does a dangerous or rude move, Evil or Very Mad
Laughing acceptable bro at your age! These actions happen in everybody's lifetime, so its nothing to be ashamed about it. But at my age if that happens...well...... No

ecik

Number of posts : 190
Age : 59
Location : Gelang Patah, Johor ~ Kuantan, Pahang
Registration date : 2008-01-09

View user profile

Back to top Go down

Re: Bikers berhemah.

Post  scid on Wed Jan 16, 2008 3:12 pm

me sometimes likes to showing off but sometimes I do realizes my bikes is not the fastest so I juz ride safe n slow to my limit(padahal da off limits) my bikes top onli 170km/H calculated by my meter lar...so when everybody go beyond dat my bikes always be left out haiyyyaaaaa..like wanna do some upgrading but must do some maintenance to my bike 1st Laughing Laughing Laughing Laughing

scid

Number of posts : 431
Age : 32
Location : Skudai, Johor ~ Gopeng, Perak
Registration date : 2008-01-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Bikers berhemah.

Post  ronan on Wed Jan 16, 2008 4:03 pm

scid wrote:me sometimes likes to showing off but sometimes I do realizes my bikes is not the fastest so I juz ride safe n slow to my limit(padahal da off limits) my bikes top onli 170km/H calculated by my meter lar...so when everybody go beyond dat my bikes always be left out haiyyyaaaaa..like wanna do some upgrading but must do some maintenance to my bike 1st Laughing Laughing Laughing Laughing

scid.. wat de hel ar yu mencaruting..?? ai don andesten sepataharam...

_________________

ronan

Number of posts : 371
Age : 42
Location : JB
Registration date : 2008-01-09

View user profile

Back to top Go down

Re: Bikers berhemah.

Post  Sponsored content Today at 6:03 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum