carburetor

View previous topic View next topic Go down

carburetor

Post  rPiz on Fri Sep 12, 2008 6:21 pm

sy tgk web kita nie amatlah muram lately, so kat cni sy nk kongsi satu ilmu yg sy kutip merata dr zul_cbr1 n ramai lagi, cara setting carb,

kenali carb n kenal skru angin n skru timing, start enjin, pulas throtlle, pusing skru angin, ikut arah jam smpi tertutup, pastu bukak balik skru tu sambil maintain throtlle, dengar n cari bunyi enjin yg paling kuat, klu terlepas dr range tu, bunyi tu akn slow balik, patah balik smpi fix dekat bunyi paling kuat.

then setting timing lak, tutup skru tu akn rendahkn putaran enjin, so bukak balik skru tu agak2 smpi sesedap rasa, putaran enjin time idle tu xtinggi n xrendah sgt.

dh set both, try henjut throtle tu, tgk dia bobok x? klu bobok, kena set balik, cari setting yg terbaik. pastu g try la...

nie basic setting carb yg diperturnkun pd sy, sama2 la kita mencuba smpi berjaya. klu ada salah tlg betulkan What a Face

selamat mencuba... Very Happy

rPiz

Number of posts : 156
Location : batu pahat - ayer keroh,mlke
Registration date : 2008-01-12

View user profile http://profiles.friendster.com/hafizhassan881114

Back to top Go down

Re: carburetor

Post  zul_cbr on Sat Sep 13, 2008 4:38 pm

bila masa lak aku turun ilmu kat ko nih...ilmu aku pun tak turun2 dari langit lagi ni. hehehehe Razz

p/s- piz, kalo carb kapcai dah lepas, blaja pulak utk multi-carb...ilmu mahal tu. Smile

p/s- mcm mana nak DIY alat sync carb utk multi-carb ek. emmmmmmmmmm..nak beli mahal. Mad

zul_cbr

Number of posts : 642
Age : 28
Location : JB-Ayer Keroh,Melaka
Registration date : 2008-01-09

View user profile http://profiles.friendster.com/mzul

Back to top Go down

Re: carburetor

Post  rPiz on Mon Sep 15, 2008 1:16 pm

ok, sambung lagi....
lepas set lagi, kita nk cek ok ke x setting kita, dh start motor... kita pulass throtlle gila babas... pastu kita cek kat spark plug.. ada 3 condition kita blh cek kat spark plug tu:

-warna hitam je... nie lebih sgt minyak...
-warna keperang perangan.... nie dh cun dh...
-warna keputih putihan... nie kurang sgt minyak....

so, dari warna kita blh tau kondisi setting kita, klu terlebih atau terkurang, set lah lagi smpi cun(warna keperan perangan),...
klu ada slah tlg tunjukkan sy bdk baru belajar...
selamat mencuba...

p/s: zul, kita sama2 cipta alat sync muti carb le, pastu moto ko jd magsa cubaan... ageggege...

rPiz

Number of posts : 156
Location : batu pahat - ayer keroh,mlke
Registration date : 2008-01-12

View user profile http://profiles.friendster.com/hafizhassan881114

Back to top Go down

Re: carburetor

Post  scid on Mon Sep 15, 2008 1:28 pm

uish..bagus tol ilmu nih..biase set timing sendiri ajer reti..angin hampeh xtau..skang dah bleh set sendiri dah nih cheers

scid

Number of posts : 431
Age : 32
Location : Skudai, Johor ~ Gopeng, Perak
Registration date : 2008-01-10

View user profile

Back to top Go down

Re: carburetor

Post  zul_cbr on Mon Sep 15, 2008 7:46 pm

rPiz wrote:ok, sambung lagi....
lepas set lagi, kita nk cek ok ke x setting kita, dh start motor... kita pulass throtlle gila babas... pastu kita cek kat spark plug.. ada 3 condition kita blh cek kat spark plug tu:

-warna hitam je... nie lebih sgt minyak...
-warna keperang perangan.... nie dh cun dh...
-warna keputih putihan... nie kurang sgt minyak....

so, dari warna kita blh tau kondisi setting kita, klu terlebih atau terkurang, set lah lagi smpi cun(warna keperan perangan),...
klu ada slah tlg tunjukkan sy bdk baru belajar...
selamat mencuba...

p/s: zul, kita sama2 cipta alat sync muti carb le, pastu moto ko jd magsa cubaan... ageggege...

ni ilmu racingzonne ni. btol gak. cuma aku malas nak bukak fairing lc aku. tensen tol bnyk giler skru.

ada jugak yg kata cara plug chop. korang tanya nick red kat mbc.

zul_cbr

Number of posts : 642
Age : 28
Location : JB-Ayer Keroh,Melaka
Registration date : 2008-01-09

View user profile http://profiles.friendster.com/mzul

Back to top Go down

Re: carburetor

Post  megatron_26 on Sun Nov 29, 2009 11:46 am

Salam, aku dari dulu memang tak pernah pas bab2 setin carb nie.... huhu.... nak cari timing yg sesuai memang payah

megatron_26

Number of posts : 3
Age : 33
Location : Kota Tinggi, Johor
Registration date : 2009-11-29

View user profile http://www.malaysianbikers.com.my

Back to top Go down

Re: carburetor

Post  Sponsored content Today at 4:09 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum